Acasă Extern Germania oferă stimulente pentru plecarea migranților

Germania oferă stimulente pentru plecarea migranților

Germania oferă imigranților și solicitanților de azil stimulente financiare pentru a părăsi țara până pe 28 februarie 2018 și este pregătit să plătească în plus.

Dacă ați migra într-o țară pentru o viață mai bună, v-ați întoarce în schimbul unor bani?

Germania pariază că răspunsul este da.

Persoanele fizice vor primi 1.000 de euro și familiile până la 3.000 de euro pentru a acoperi costurile de reinstalare în țările lor de origine, precum chiria, alimentele de bază și produse de igienă personală.

Criticii spun că guvernul Angelei Merkel încearcă să mituiască ieșirea dintr-o situație dificilă, însă suporterii spun că schema stimulentelor financiare va ajuta migranții triști și epuizați care vor doar să se întoarcă acasă.

Germania nu este în primul stat care are această abordare.

Și alte state procedează la fel

Potrivit Dr. Jeff Crisp, membru al think tank-ului Chatham House, așa-numitele programe de „reîntoarcere voluntară” pentru solicitanții de azil se practică de cel puțin 20 de ani. Sunt state care au testat această soluție:Australia, Marea Britanie și Canada.

„Presiunea asupra oamenilor de a se întoarce este cu siguranță ridicată, iar întoarcerea este văzută ca fiind cheia întregii situații privind migrația din Europa, în acest moment”, a declarat Crisp pentru BBC.

„Guvernele din Europa preferă în mod special aceste programe, deoarece sunt mai ordonate. Există o probabilitate mai mică ca lucrurile să meargă greșit, deoarece nu forțezi oamenii să intre în  avioane cu cătușe”. Statistica oferită de Organizația Internațională pentru Migrație (IOM) arată că schemele de recompense au ajutat 98.403 de persoane să se întoarcă în țările de origine, în 2016. Peste jumătate dintre ei, 54.006 de persoane au plecat din Germania.

Aproximativ 39.000 din cei 98403 au primit stimulente financiare acordate în numerar sau beneficii în natură, la un cost de 32,7 milioane de dolari.

În Scandinavia, care a avut aflux de migranți în ultimul deceniu, oficialii spun că este mai ieftin să-i ajuți pe solicitanții de azil decât să-i găzduiești în centrele de imigrare.

Suedia oferă în prezent subvenții de 30.000 de coroane (3.550 de dolari) pentru migranții singuri și 75.000 de dolari pentru familii, plătite ca sumă forfetară în dolari SUA.

În primăvara anului 2016, Norvegia a adăuga un „bonus” de 10.000 de coroane la pachetul de stimulente existent pentru primii 500 de solicitanți de azil care acceptă să se întoarcă în țările de origine.

„Trebuie să atragem mai mult oamenii să se întoarcă voluntar în țările de origine oferindu-le puțin mai mulți bani pentru a pleca”, a declarat Sylvi Listhaug, ministrul Migrației din Norvegia.

În timp ce OIM declară că adoptă „o abordare umană și demnă” pentru a ajuta migranții să se întoarcă acasă, grupurile pentru drepturile omului argumentează altfel.

În Germania, grupul pro-migranți, Pro Asyl, a acuzat guvernul că „încearcă să-i atragă pe oameni să renunțe la drepturile lor în modul cel mai de râu”.

Dr. Crisp spune că stimulentele financiare trebuie acordate migranților care se oferă voluntar și migranților care nu au locuri de muncă, sunt în imposibilitatea de a lucra legal în țara gazdă.

Stimulentele financiare sunt acordate migranților în funcție de țara de origine.

Migranții din Siria, Yemen și Libia nu sunt eligibili pentru asistență, deoarece OIM consideră că nu poate garanta returnarea sigură din Germania. Dar observatorii spun că risc este și pentru migranții din Afganistan, deoarece conflictul este în desfășurare și autoritățile locale nu dispun de resurse pentru a-i ajuta.

Cum sunt voluntare aceste scheme?

Sabine Lehmann, purtătoarea de cuvânt a OIM din Germania, a spus că există un plan pe termen lung pentru reintegrarea fiecărei persoane în țara de origine, prin intermediul birourilor OIM de pe teren. Ea a spus că toți voluntarii au primit „consiliere de întoarcere acasă” înainte de a părăsi țara gazdă și au plecat cu zboruri obișnuite de pasageri.

„Nu toți sunt obligați să părăsească țara, mulți dintre ei sunt solicitanți de azil care au fost respinși,  dar nu majoritatea”, a spus ea.

„Poate că un migrant a trăit în Germania timp de 10 ani sau de 30 de ani. Poate că partenerul a decedat și dorește să se întoarcă, dar nu are bani, atunci ei pot participa la acest program”.

Stimulentele salvează banii Germaniei?

Potrivit știrilor publicate în mass media, 222 de zboruri planificate au fost oprite de piloții germani care au refuzat să zboare în Afganistan, datorită controverselor de acolo referitoare la deportare.

Chiar dacă numărul de noi cereri de azil din Germania a scăzut cu aproape jumătate până la 90.389 în prima jumătate a anului 2017, oficialii germani trebuie să găsească o soluție umană pentru mii de persoane ale căror cereri de azil au fost deja respinse.

Berlinul speră că stimulentele financiare compensează costul scump al zborurilor și salariile ofițerilor de securitate care supraveghează deportările forțate.

5/5 - (10 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Adela BOTOȘ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Întâlnire Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cot…