Acasă Extern Houthi și Arabia Saudită în discuții secrete pentru încheierea războiului

Houthi și Arabia Saudită în discuții secrete pentru încheierea războiului

Arabia Saudită și adversarii săi din mișcarea armată houthi din Yemen poartă discuții secrete pentru a încerca să pună capăt unui război de trei ani care a declanșat cea mai gravă criză umanitară din lume, au declarat diplomații și sursele politice yemenite, relatează Reuters.

O coaliție condusă de Arabia Saudită se luptă pentru a contracara influența Iranului, un aliat al etniei houthi, care neagă vreun ajutor din partea Teheranului și spune că luptă împotriva politicienilor corupți și a puterilor occidentale din Golf.

Doi diplomați și doi oficiali ai Yemenului, care au vorbit cu jurnaliștii Reuters sub condiția păstrării anonimatului,  au declarat că purtătorul de cuvânt al houthi, Mohammed Abdul-Salam, a comunicat direct cu oficialii saudiți din Oman cu privire la o soluție cuprinzătoare de a pune capăt conflictului.

„Există consultări între houthi și saudiți, fără un reprezentant al guvernului recunoscut pe plan internațional, și este clar că există dorința houthi și a coaliției saudite de a se ajunge la un acord de pace”, a declarat un diplomat pentru Reuters.

Nici oficialii saudiți, nici Houthi nu au oferit un comentariu oficial.

Speranța privind un acord de pace va începe cu un armistițiu de încetare a luptelor și va culmina cu semnarea unui acord de pace care să abordeze interesele politice ale părților aflate în război, au adăugat sursele.

Mii de atacuri aeriene conduse de Arabia Saudităi au ucis sute de civili yemeniți, în timp ce atacurile cu rachete transfrontaliere conduse de houthi asupra Arabiei Saudite au condus la sute de victime. Forțele coaliției saudit au obținut câștiguri teritoriale modeste.

În lipsa victoriei și, pe măsură ce războiul împinge țara spre foamete, oficialii saudiți, inclusiv prințul Mohammed bin Salman, și-au exprimat dorința de a încheia conflictul.

Discuțiile de pace

Diplomații au declarat că dialogul saudit-houthi se desfășoară timp de aproximativ două luni și a apărut pentru a oferi un cadru pentru o rezoluție care să coincidă cu sosirea unui nou reprezentant al ONU în Yemen, fostul diplomat britanic Martin Griffiths, care și-a început mandatul duminică .

Dar nu a fost clar imediat ce progrese au fost atinse. Convorbirile de pace susținute de ONU între guvernul houthi și guvernul yemenit au avut loc ultima oară în Kuweit în august 2016.

Acea rundă de dialog și cele două precedente din Elveția, unde nu exista prezență saudită, s-au încheiat fără succes.

5/5 - (14 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…