Acasă Economie Isărescu nu s-a decis dacă va merge în Parlament să răspundă pentru ROBOR / BNR sare la atac

Isărescu nu s-a decis dacă va merge în Parlament să răspundă pentru ROBOR / BNR sare la atac

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu nu a decis dacă se va prezenta sau nu marţi la comisiile parlamentare pentru a răspunde de ce a crescut ROBOR, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al BNR Dan Suciu.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a anunţat că îi va chema, pe 29 ianuarie, la audieri în Comisia economică a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi pe Marius Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei pentru a da explicaţii despre calcularea indicelui ROBOR. Senatorul a prezentat o serie de documente cu date despre ROBOR şi cu declaraţii ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. De asemenea, acesta a vorbit despre un raport al unei investigaţii a Consiliului Concurenţei, începută în 2008 şi încheiate în 2011. Parlamentarul a mai solicitat Băncii Naţionale a României (BNR) să oprească mecanismul artificial de calculare a ROBOR.

BNR sare la atac prin vocea lui Dan Scuiu care spune că senatorul Zamfir trebuie să răspundă acuzaţiilor de abuz în serviciu.

„Încă nu este o decizie. Dar invitaţia care a venit la BNR este semnată de dl Zamfir în calitate de preşedinte al Comsiei Economice, iar din partea Comisie Finanţe Bănci este aceeaşi semnătură, a dlui Zamfir, care nu reprezintă Comisia care ocupă direct de BNR. Aşa că pană să meargă BNR la vreo Comisie în care să vorbească de aşa-zise abuzuri, ar trebui că răspundă dânsul la acuzaţia de abuz în serviciu pe care a ridicat-o un senator membru al Comisiei de Finanţe Bănci, pentru că nu a respectat procedura de convocare. În plus, în spaţiul public dl Zamfir acuză BNR de o aşa zisă manipulare a ROBOR, un non subiect, o temă falsă la care BNR a dat toate detaliile. Înainte de orice, trebuie clarificate toate aceste chestiuni din partea expeditorului invitaţiei, şi să nu se creeze aşteptări nerealiste. BNR este deschisă la un dialog clar şi onest, dar în acest context riscă să creeze mai multă confuzie”, a spus Dan Suciu.

Poziția BNR

Oficialii BNR au apreciat acuzaţiile aduse de către senatorul Daniel Zamfir şi avocatul Gheorghe Piperea ca fiind fără fundament, bazate pe neadevăruri şi neînţelegeri grave legate de implicarea BNR în pieţele financiare interbancare, şi că nu există nicio justificare raţională de a răspunde afirmativ solicitării domnului senator Daniel Zamfir pentru a anula sau schimba regulamentul de funcţionare a pieţei.

PNL îl apără pe Isărescu

Senatorul Florin Cîţu a declarat săptămâna trecută că invitaţia lansată de Daniel Zamfir guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, nu este oficială, nerespectând Regulamentul Senatului. „Domnule guvernator Mugur Isărescu, eu senatorul Florin Cîţu, membru în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital a Senatului, vă anunţ că invitaţia pe care v-o face domnul inginer Zamfir, specialist ocazional în finanţe şi bănci, pe la toate televiziunile pe unde se duce, nu este oficială pentru că nu respectă regulamentul Senatului. Nu toate ideile domnului inginer Zamfir se materializează automat în demeresuri oficiale. Doar cele care sunt propuse spre aprobare membrilor comisiei şi apoi votate de membrii comisiei”, a transmis Florin Cîţu. „Cum nu este cazul acestei invitaţii, puteţi să o ignoraţi şi să consideraţi că a făcut un abuz în serviciu”, a adăugat senatorul.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…