Acasă Extern Israelul a atacat bazele iraniene din Siria

Israelul a atacat bazele iraniene din Siria

Israelul a declarat că a atacat joi aproape toată infrastructura militară a Iranului din Siria, după ce forțele iraniene au lansat rachete pe teritoriul israelian pentru prima dată, în cel mai vast atac militar între cei doi adversari.

Acesta a fost cel mai mare atac israelian în Siria de la începutul anului 2011, când a început războiului civil, în care luptători iranieni, miliții musulmane și trupe ruse au fost dislocate în Siria în sprijinul președintelui Bashar al-Assad.

Confruntarea a venit la două zile după ce Statele Unite și-au anunțat retragerea din Acordul nuclear cu Iranul.

Israel a distrus zeci de unități militare iraniene din Siria, precum și unități antiaeriene siriene care au încercat fără succes să tragă doboare avioanele israeliene, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, locotenent-colonelul Jonathan Conricus.

Rachete israeliene pe cerul Siriei

Știrile transmise de mass-media de stat din Siria au relatat că Israelul a lansat zeci de rachete și a lovit o stație de radare, posturi de securitate aeriană siriană și un depozit de muniții, subliniind riscurile unei escaladări mai mari a conflictului, implicând Iranul și aliații săi regionali.

Comandamentul armatei siriene a declarat că atacul lansat de Israel a ucis trei persoane și a rănit alte două persoane. Monitorul de război din Marea Britanie, Observatorul Siriei pentru Drepturile Omului, a declarat că atacul aerian israelian a ucis cel puțin 23 de militari, inclusiv sirieni și non-sirieni.

Casa Albă, într-o declarație, a condamnat „atacurile provocate de rachetele lansate de Iran” din Siria și a declarat că sprijină dreptul Israelului de a se apăra.

Primul ministru israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că atacurile aeriene ale Israelului sunt „potrivite”, deoarece Iranul „a trecut o linie roșie”.

„Suntem în mijlocul unei bătăi prelungite și politica noastră este clară: nu vom permite Iranului să se instaleze militar în Siria”, a spus Netanyahu într-o scurtă adresă video.

Declanșarea conflictului a apărut pe fondul avertismentelor din partea Israelului că este determinat să împiedice înființarea de baze militare iraniane în Siria și de anunțul făcut marți de președintele american Donald Trump despre retragerea SUA din Acordul nuclear cu Iranul încheiat în 2015.

Statele Unite au respins acordul respectiv ca răspuns, în parte, la intervențiile militare ale Iranului în Orientul Mijlociu, subliniind linia dură a lui Netanyahu față de Teheran.

Israelul a declarat că 20 de rachete iraniene Grad și Fajr au fost doborâte de sistemul său de apărare aeriană Dome, iar altele nu au atins ținte în pe Înălțimile Heights ocupate, teritoriu capturat din Siria în urma războiului din 1967.

Forța Quds, un braț extern al Gărzilor Revoluționare din Iran, a efectuat lansarea rachetelor, a spus Israelul.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Iranului.

Iranul și Israelul se aflau deja într-o confruntare mai profundă înainte ca președintele Donald Trump să retragă Statele Unite din acord, dar demersul lui a accentuat problemele din regiune.

În interiorul Iranului există tabere politice cu opțiuni opuse, o parte doresc o abordare dură a politicii externe, în timp ce tabăra moderată căută relații mai bune cu Occidentul.

„Toți au primit mesajul”

Ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a declarat că rachetele iraniene nu și-au atins obiectivele – bazele militare din Golan – sau au fost interceptate.

„Am lovit … aproape toată infrastructura iraniană din Siria”, a declarat Lieberman la Conferința anuală de securitate de la Herzliya, din apropierea orașului Tel Aviv. „Sper că am terminat acest capitol și toată lumea a primit mesajul”.

Casa Albă a declarat: „Deplasarea sistemelor de rachete și rachete ofensive iraniene în Siria orientate spre Israel este o dezvoltare inacceptabilă și extrem de periculoasă pentru întregul Orient Mijlociu”.

Ministerul de Externe sirian a declarat că atacul israelian a indicat „începutul unei noi faze de agresiune” împotriva Siriei.

Franța a cerut Iranului, joi, să se abțină de la orice „provocare militară” și a avertizat-o împotriva „tuturor ispitelor pentru hegemonia regională”.

Cancelarul german Angela Merkel a condamnat atacurile de peste noapte ale forțelor iraniene și a solicitat Iranului să nu contribuie la creșterea tensiunilor din regiune.

Rusia, în general prietenoasă cu Israelul, dar care luptă în războiul civil din Siria de aceeași parte cu Iranul, a cerut atât să atât abținerea de la confruntări militare, cât și rezolvarea diferendelor prin mijloace diplomatice.

Ministrul rus al Apărării a declarat că Siria a doborât mai mult de jumătate din rachetele lansate de Israel, informează agenția de știri RIA.

Conricus, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a declarat că militarii israelieni s-au concentrat asupra provocării „daunelor pe termen lung asupra unității militare iraniene din Siria” și au apreciat că „va dura un timp considerabil pentru a fi refăcute”.

Israelul se teme că Iranul și aliatul său libianez Hezbollah transformă Siria într-un nou front împotriva lor. Israelul declară că atacurile sale ocazionale în Siria au avut ca scop prevenirea unui astfel de rezultat. Israelul consideră Iranul ca fiind cea mai mare amenințare la adresa sa și a vizat în mod repetat forțele iraniene și milițiile aliate în Siria.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…