Acasă Extern Italia: Președintele face apel la formarea unui „guvern neutru”

Italia: Președintele face apel la formarea unui „guvern neutru”

Președintele Italiei, Sergio Mattarella, a cerut, luni, partidelor să participe la formarea unui guvern ”neutru”, spunând că singura alternativă ar fi repetarea rapidă a alegerilor.

Cu toate acestea, cele două mari partide ale Italiei, Liga Nordului de extremă dreaptă și Mișcarea 5 Stele anti-sistem , au făcut imediat declarații împotriva propunerii, ridicând astfel probabilitatea unei reveniri fără precedent repetarea alegerilor, probabil în iulie.

Italia a rămas blocată politic în urma alegerilor parlamentare din 4 martie, când Mișcarea 5 Stele a câștigat ca partid singur cele mai multe voturi, în timp ce alianța a partidelor de centru-dreapta a obținut cele mai multe locuri în parlament, dar niciuna nu are majoritate absolută pentru a forma guvernul.

Președintele Mattarella a recunoscut luni, după a treia rundă de consultări cu liderii principalelor formațiuni politice, că nu există posibilitatea pentru un acord de coaliție.

Cu toate acestea, el a cerut politicienilor să se reunească în jurul unei administrații „neutre”, care va trebui să elaboreze bugetul pentru anul 2019 pentru a elimina amenințarea unor creșteri iminente a impozitelor pe vânzări, care s- ar declanșa dacă ar crește deficitul comercial.

Acest guvern ”neutru” va demisiona apoi în decembrie, a spus președintele Mattarela, pentru a deschide calea pentru noi alegeri în primăvară – perioadă în care au avut loc toate scrutinurile electorale postbelice din Italia.

„Fie ca partidele să decidă prin liberă voință dacă ar trebui să acorde puteri depline unui guvern … sau altfel vor fin noi alegeri (care ar trebui să aibă loc imediat) în luna iulie sau toamna”, a spus Mattarella într-o declarație televizată.

Atât Liga Nordului cât și Mișcarea 5 Stele, care au suficiente locuri în parlament pentru a împiedica orice guvern să câștige votul de încredere necesar pentru formarea guvernului, s-au opus rapid formării unei administrații nepolitice.

„Nu crede într-un guvern „neutru” care este sinonim cu un guvern de tehnocrați. Vom vota în iulie „, a scris Luigi Di Maio, liderul Mișcării 5 Stele, pe Twitter.

Liderul Ligii, Matteo Salvini, a reiterat sentimentul: „Nu există timp de pierdut, nu există spațiu pentru guvern  tehnocrat”.

Di Maio a spus anterior că va fi gata să formeze un guvern cu Liga. Cu toate acestea, a refuzat să intre în coaliție cu principalul aliat al Ligii, partidul Forza Italia condus de fostul prim-ministru Silvio Berlusconi, pe care îl consideră că un simbol al corupției politice.

Salvini a refuzat să renunțe la Berlusconi, spunând că și-ar încălca cuvântul față de cei care l-au votat, după ce au participat împreună în alegeri și au prezentat un manifest comun.

Într-un comunicat, partidul Forza Italia al lui Berlusconi a declarat că dorește să discute situația cu aliații săi și a avertizat cu privire la organizarea alegerilor în luna iulie.

„Nu ne este teamă de alegeri, dar vara nu ajută participarea la vot. Toamna este mai bună „, a declarat Forza Italia.

Indiferent de calea aleasă de partide, președintele  Mattarella a declarat că guvernul interimar al primului ministru Paolo Gentiloni a ajuns la final, indicând că va numi o nouă administrație, chiar dacă nu ar putea câștiga sprijinul parlamentar.

Premierul Gentiloni este o figură de prim rang în Partidul Democrat din centru-stânga, care conduce Italia din 2013, dar a fost înfrânt în alegerile elctorale parlamentare din luna martie, alegătorii l-au pedepsit pentru redresarea economică lentă, creșterea sărăciei și creșterea numărului de migranți din Africa.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…