Acasă Extern Legile Justiției din Polonia

Legile Justiției din Polonia

Parlamentul polonez a adoptat două Proiecte de lege care dau partidului de guvernământ Lege și Justiție controlul efectiv al numirii magistraților și a instanței supreme. 

Un proiect de lege modifică modul în care funcționează instanța supremă, celălalt conferă parlamentului responsabilitatea alegerii membrilor Consiliului Judiciar Național, care desemnează toți judecătorii. Ambele legi au nevoie de aprobarea senatului și a președintelui țării.

Comisia de la Veneția, un grup de experți juridici ai Consiliului Europei, a declarat că schimbările reprezintă o „amenințare gravă” pentru sistemul judiciar din Polonia, iar deputații din opoziție au declarat că aceasta reprezintă preluarea puterii judecătorești.

În luna iulie, guvernul și-a asumat controlul numirii magistraților și dreptul de a-i concedia pe toți cei 86 de judecători ai instanței supreme. Măsura a fost oprită prin ample proteste de stradă.

Guvernul argumentează modificările ca fiind necesare pentru a accelera procesul de emitere a hotărârilor judecătorești și pentru a diminua ceea ce numește  „casta privilegiată” a magistraților. Opoziția susține că aceste legi vor afecta grav independența justiției.

Joi, Partidul Lege și Justiție a anunțat că ministrul de finanțe, Mateusz Morawiecki, o va înlocui pe Beata Szydło în funcția de prim-ministru.

Morawiecki este vorbitor de limba engleză și a fost desemnat în speranța că se va dovedi un comunicator mai eficient pe scena europeană. Comisia Europeană a avertizat Varșovia că va declanșa procedura de sancțiuni conform articolului 7 dacă reformele guvernului ar reprezenta o „amenințare sistemică la adresa statului de drept”.

Protestele la scară mică au avut loc în întreaga țară în ultimele săptămâni, dar unii protestatarii se tem că începutul iernii și iluzia compromisului după luni de negocieri interne cu președintele Andrzej Duda vor da câștig de cauză partidului aflat la putere.

5/5 - (9 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…