Acasă Extern Liderul opoziției siriene denunță ”baia de sânge” din Ghouta

Liderul opoziției siriene denunță ”baia de sânge” din Ghouta

Principalul grup al opoziţiei siriene a condamnat marţi la Bruxelles ”baia de sânge” comisă de forţele siriene în cursul ofensivei împotriva bastionului rebelilor din Ghouta şi ameninţă să se retragă de la negocierile de pace susţinute de ONU, a relatat France Presse.

Trei zile de atacuri aeriene, de tiruri cu rachete şi de artilerie au făcut aproximativ 200 de morţi în rândul civililor, dintre care 60  sunt copii în Goutha, o enclava controlată de rebeli în apropiere de Damasc, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

”Este clar că guvernul nu are niciun interes să se angajeze” în negocieri, a declarat Nasr al-Hariri, preşedintele Comitetului de negocieri sirian (CNS, de opoziţie), în cadrul unei conferinţe de presă, după o întâlnire cu şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini.

”Regimul sirian, cu sprijinul direct al Rusiei şi Iranului, a transformat Ghouta într-o baie de sânge a femeilor şi copiilor nevinovaţi”, a acuzat el.

”Ceea ce se întâmplă în Ghouta este crimă de război. Dreptul internaţional este foarte clar în această privinţă, dar în Siria dreptul internaţional nu este respectat”, a denunţat Hariri.

Uniunea Europeană, care va găzdui o conferinţă pe tema Siriei la Bruxelles luna viitoare, consideră că războiul de aproape şapte ani nu poate fi rezolvat decât pe calea negocierilor.

ONU a avertizat că situaţia din Ghouta este ”pe punctul de a scăpa de sub control” şi a cerut în mod repetat o încetare a focului timp de o lună pe linia frontului sirian, din Ghouta orientală până la enclava kurdă Afrin, în nord-vest.

Turcia a efectuat marţi ”tiruri de avertisment” împotriva forţelor pro-Assad care au intrat în Afrin pentru a proteja kurzii de ofensiva Turciei.

Atacurile armatei turce, lansate în urmă cu o lună, vizează milițiile kurde YPG pe care le consideră ”teroriste”, dar care au fost până acum sprijinite de SUA în lupta împotriva grupării ISIS.

5/5 - (11 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…