Acasă Diverse Miliardar rus arestat la Moscova

Miliardar rus arestat la Moscova

Autoritățile ruse l-au arestat sâmbătă pe miliardarul rus Ziyavudin Magomedov, sub acuzația de deturnare a peste 35 de milioane de dolari.

Magomedov a negat acuzațiile în ședința de judecată în care judecătorul a ordonat să fie ținut în custodie până pe 30 mai.

Unul dintre cei mai bogați oameni ai Rusiei, Magomedov, de 49 de ani, deține active în domeniul construcțiilor și al logisticii prin intermediul grupului Summa. El are, de asemenea, investiții în companii americane tech, inclusiv proiectul Virgin One Hyperloop.

Ziyavudin Magomedov este co-proprietar al grupului rus de investiții Summa, care a fost implicat în construcția unui teren de fotbal al Cupei Mondiale din Kaliningrad.

El a fost reținut împreună cu partenerul său de afaceri și fratele său, Magomed Magomedov și Artur Maksidov, șeful unei companii din grupul Summa, care a fost implicat în construirea unui loc de fotbal al Cupei Mondiale  din Kaliningrad.

Ședința de la Tribunalul districtual din Tverskoy din Moscova a avut loc pentru a decide dacă Magomedov și asociații săi ar trebui deținuți în așteptarea procesului.

Judecătorul, Maria Sizintseva, a declarat că Ziyavudin Magomedov a acționat ca parte a unui grup de crimă organizată și a încercat să facă presiuni asupra martorilor. Ea a respins cerea de cauțiune a lui Magomedov și a ordonat să fie reținut.

Argumentele împotriva acordării cauțiunii expuse de judecător s-au referit la accesul lui Magomedov la propria  aeronavă și la active în străinătate. Cu o zi înainte de a fi reținut, acesta și-a rezervat un bilet de călătorie la cursa aeriană Moscova – Miami, a spus judecătorul.

Invitat să vorbească dintr-o cușcă metalică în sala de judecată, Magomedov, îmbrăcat într-un costum de jogging albastru închis, a declarat: „Sunt categoric în dezacord cu acuzațiile prezentate … Cazul de urmărire penală nu ridică probleme de prudență”.

El a spus că are nevoie de tratament în Statele Unite pentru o problemă medicală și a solicitat o cauțiune pentru cei 35 milioane USD pentru care este investigat.

Magomedov face parte dintr-un grup de multimilionari ruși care, în timp ce sunt loiali față de Kremlin, nu se află în cercul de apropiați a președintelui Vladimir Putin.

Unii membri ai grupului spun că sunt încorsetați de o economie dură, de sancțiunile occidentale asupra Rusiei și de companii puternice de stat care se ocupă îndeaproape de toate sectoarele economiei.

În trecut, când magnații au fost urmăriți penal, unii dintre ei au declarat că magnații sunt victime ale unui complot din partea Kremlinului sau ai rivalilor de afaceri legați politic – deși autoritățile ruse neagă acest lucru.

Persoanele familiarizate cu sistemul judiciar din Rusia afirmă despre cazurile de corupție la nivel înalt că rar sunt fabricate, dar că legea este aplicată selectiv și că urmăririle penale pot fi influențate de factori externi.

Ziyavudin Magomedov s-a clasat pe locul 63 pe anul trecut pe lista Forbes a celor mai bogați oameni de afaceri din Rusia cu 1,4 miliarde de dolari. În ianuarie, a fost listat de Departamentul de Trezorerie din S.U.A. ca fiind unul dintre 96 de „oligarhi” din apropierea lui Putin.

Fondul Caspian de risc, care este proprietatea lui, are investiții în serviciul de urgență Uber UBER.UL, Diamond Foundry, o companie care produce diamante artificiale și Peek, o companie de activități de petrecere a timpului liber online.

Magomedov este, de asemenea, președintele co-executiv al companiei de tehnologie Virgin, Virgin Hyperloop One din Los Angeles, care este prezidat de Richard Branson. Este una dintre mai mari firme care dezvoltă un sistem de transport futurist care implică propulsarea persoanelor la viteză mare prin tuburi sigilate.

De asemenea, el co-deține Novorossiysk Commercial Sea Port cu monopol rusesc pentru petrolul Transneft și grupul de transport Fesco.

Canalului american de televiziune CNBC afirma, în 2012, despre Ziyavudin Magomedov, căruia acesta i-a acordat un interviu, ca a devenit în timp scurt un om extrem de bogat:

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…