Acasă Extern Mogherini infirmă înfiinţarea unei armate europene

Mogherini infirmă înfiinţarea unei armate europene

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Federica Mogherini, a declarat că Blocul comunitar nu va construi o armată europeană, relatează agenţia Anadolu.

Mogherini a afirmat, în cadrul unei conferinţe desfăşurate la Bruxelles, că UE nu se va transforma într-o alianţă militară.

„Suntem o uniune politică. Nu există competiţie, nu există menţionarea unei schimbări. Nu vom construi o armată europeană, nimeni nu vorbeşte aici despre o armată europeană”, a declarat Mogherini.

Oficialul UE a declarat că Blocul comunitar investeşte pentru a se asigura că statele membre „au capabilităţile de a-şi consolida propriul sistem de Apărare şi abia apoi vor fi mai credibile, mai active în funcţia de furnizori de securitate în regiune şi în întreaga lume”.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat săptămâna trecută că Uniunea Europeană trebuie să înfiinţeze propria armată, pentru a reduce dependenţa de Washington în materie de apărare, denunţând apariţia unor „puteri autoritariste” şi evocând necesitatea apărării Europei de Rusia, China şi chiar Statele Unite. „Nu vom putea apăra europenii dacă nu decidem să avem o adevărată armată europeană. În faţa Rusiei, care este la frontierele noastre şi care arată că poate fi ameninţătoare, trebuie să avem o Europă care să se poată apăra mai mult de una singură, fără a depinde doar de Statele Unite, şi care să fie mai suverană”, a declarat Emmanuel Macron. Preşedintele Franţei a avertizat, fără a oferi detalii, că există „puteri autoritariste ce reapar şi se reînarmează la frontierele Europei”. „Trebuie să ne apărăm de China, de Rusia şi chiar de Statele Unite ale Americii”, a adăugat Emmanuel Macron.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…