Acasă Extern Pompeo, turneu în Orientul Mijlociu pentru sancțiuni împotriva Iranului

Pompeo, turneu în Orientul Mijlociu pentru sancțiuni împotriva Iranului

Șeful dipolmației americane, Mike Pompeo a sosit sâmbătă în Arabia Saudită, prima țară vizitată în turneul început în Orientul Mijlociu, pentru a obține sprijinul SUA în impunerea de noi sancțiuni împotriva Iranului, relatează Reuters.

Vizita în Riad, apoi la Ierusalim și Amman, la doar două zile după ce Pompeo a fost numit oficial în funcție,  vine ca urmarea a anunțului făcut președintele american Donald Trump că SUA urmează să  decidă cu privire renunțarea la Acordul nuclear cu Iranul încheiat 2015.

„Îndemnăm națiunile din întreaga lume să sancționeze orice persoane și entități asociate cu programul de rachete al Iranului, acest subiect făcând parte din  discuțiile cu europenii”, a declarat Brian Hook, un consultant senior care îl însoțește pe Mike Pompeo în turneul din Orientul Mijlociu.

Secretarul de stat american Mike Pompeo în cursul discuțiilor cu Adel al-Jubeir, ministrul Afacerilor Externe din Arabia Saudite, Riad, 29 aprilie 2018.

Brian Hook a declarat că gruparea houthi din Yemen, sprijinită de Iran a lansat rachete balistice în Arabia Saudită care a ucis un bărbat în cursul dimineții de sâmbătă; rachetele sunt oferite de grupării houthi de către Teheran.

„Rachetele Iranului prelungesc războiul și suferința în Orientul Mijlociu, ne amenință securitatea și interesele economice și amenință în special Arabia Saudită și Israel”, a spus Hook.

Acordul nuclear cu Iranul din 2015 limitează programul nuclear al Iranului în schimbul eliminării  sancțiunilor, dar nu acoperă programul său de rachete.

Președintele Trump a numit Acordul cu Iranul „cel mai rău acord încheiat vreodată” și a amenințat că va impune sancțiuni dacă Marea Britanie, Franța și Germania nu sunt de acord să remedieze acordul Reluarea sancțiunilor din Partea SUA ar anula acordul.

Rusia, China, Germania, Marea Britanie și Franța, care sunt părți semnatare ale Acordului cu Iranul consideră că acordul este cel mai bun mod de a opri Iranul să dezvolte bombe nucleare.

După întâlnirea cu miniștri de externe ai statelor membre NATO, desfășurată vineri la Bruxelles, Mike Pompeo a declarat că președintele Trump nu a luat decizia când anume va renunța la acord, dar nu a fost posibil ca acordul să fie modificat substanțial.

„Nu a existat nicio decizie, așa că echipa lucrează și sunt sigur că vom avea o mulțime de conversații pentru a oferi ceea ce a făcut clar președintele”, a declarat Pompeo într-o conferință de presă.

La începutul acestei săptămâni, președintele francez Emmanuel Macron i-a solicitat președintelui Donald Trump să nu renunțe la Acord, dar mai târziu a recunoscut că opinia lui este că SUA se va retrage din Acord.

În prezent, Administrația Trump revizuiește, de asemenea, rolul SUA în lupta împotriva ISIS în conflictul care durează de șapte ani în Siria. Președintele Trump a cerut țărilor din Golf să furnizeze fonduri și trupe pentru stabilizarea zonelor controlate de ISIS în Siria.

Mike Pompeo a fost unul dintre primii oficiali ai administrației Trump care a vizitat Arabia Saudită, în timpul cât a ocupat funcția de director al CIA.

În Riad, Mike Pompeo a fost întâmpinat de ministrul Afacerilor Externe al Arabiei, Adel al-Jubeir. Este de așteptat ca în timpul vizitei Secretarul de stat Pompeo să se întâlnească cu moștenitorul coroanei saudite Prințul Mohammed bin Salman și cu regele Salman.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…