Acasă Extern Praf în ochi de la Washington: 1 miliard $ pentru proiecte energetice în Europa de Est COMPARATIV cu 10 miliarde euro împrumutate de Cîțu în 90 de zile

Praf în ochi de la Washington: 1 miliard $ pentru proiecte energetice în Europa de Est COMPARATIV cu 10 miliarde euro împrumutate de Cîțu în 90 de zile

SUA vor finanţa cu suma de un miliard de dolari proiecte energetice în ţările din Europa Centrală şi de Est, pentru a întări independenţa lor energetică faţă de Rusia, a anunţat sâmbătă 15 februarie secretarul de stat american Mike Pompeo, la conferinţa pentru securitate de la Munchen.

„În semn de susţinere a suveranităţii, prosperităţii şi independenţei energetice a prietenilor noştri europeni (…) SUA au intenţia de a acorda finanţări de peste un miliard de dolari ţărilor din Europa Centrală şi de Est membre ale Iniţiativei celor Trei Mări” care reuneşte 12 state membre ale UE, a declarat el la conferinţa pentru securitate de la Munchen. „Vrem să galvanizăm investiţiile din sectorul privat în sectoarele lor energetice pentru a proteja libertatea şi democraţia în lume”, a adăugat el.

Iniţiativa celor Trei Mări reuneşte 12 ţări din UE care se învecinează cu mările Baltică, Adriatică şi Neagră. Acest spaţiu se întinde din Estonia şi Polonia la nord până la Croaţia în sud şi România şi Bulgaria în est. Iniţiativa are drept obiectiv întărirea cooperării între membrii săi în domeniile energiei, infrastructurii şi securităţii, în principal faţă de Rusia pe care mai mulţi membri o consideră o ameninţare directă. Ca şi SUA, ei au obiecţii mai ales în privinţa proiectului de gazoduct Nord Stream 2 care vizează dublarea livrărilor directe de gaze naturale ruseşti spre Europa Occidentală, traversând pe fundul Mării Baltice pentru a ajunge în Germania şi deci ocolind estul continentului.

SUA au adoptat sancţiuni împotriva întreprinderilor asociate la construirea Nord Stream 2, estimând că acest gazoduct va creşte dependenţa europenilor de gazul rusesc şi astfel va întări influenţa Moscovei.

Suma de 1 miliard de dolari acordată de SUA pentru proiecte energetice în ţările din Europa Centrală şi de Est reprezintă 10% din împrumuturile făcute de ministrul de Finanțe Florin Cîțu în ultimele 3 luni, fără a da vreo explicație. De altfel, ministrul Cîțu a refuzat să se prezinte în Parlament pentru a da explicații de ce îndatorează România pe termen de 30 de ani.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…