Acasă Extern Premierul Japoniei cade în sondaje după scandalul de cleintelism

Premierul Japoniei cade în sondaje după scandalul de cleintelism

Primul ministru japonez Shinzo Abe a cărui popularitate scade în sondajele de opinie ca urmare a scandalului de clientelism, deși a negat că el sau soția sunt implicați în vânzarea unui teren care aparține statului.

Anunțul Ministerului Finanțelor de săptămâna trecută că documentele cu privire la vânzarea la preț redus a unui teren care aparține statului au fost modificate au declanșat o criză politică pentru premierul Abe, iar partidele din opoziție cer demisia atât a premierul și cât și a ministrului Finanțelor Taro Aso.

Premierul Abe a fost interogat în parlament cu privire la aceste suspiciuni, dar a negat că a dat ordin ca documentele cu privire la vânzarea de terenuri în care apare numele soției sale Akie Abe să fie scoase din evidența ministerului de finanțe. Premierul Abe  a spus că nu știa nici măcar despre existența documentelor.

„Nu am dat ordin ca documentele să fie modificate”, a spus el.

„De fapt, nici măcar nu știam că au existat, așa că nu aveam cum să fac asta”, a spuas Abe.

Două sondaje de opinie publicate în week-end au arătat că premierul Abe a scăzut la cel mai redus nivel de la preluarea funcției sale în decembrie 2012, majoritatea japonezilor cred că trebuie să suporte o anumită responsabilitate pentru acest scandal.

Sondajele de opinie arată că nivelul de încredere al japonezilor în premeirul Abe la 30%, Abe a recunoscut că încrederea publică a fost zdruncinată.

„În calitatea mea de șef al guvernului, simt foarte mult responsabilitatea în ceea ce privește faptul că oamenii își pierd încrederea în administrație”, a adăugat el.

În cele din urmă, responsabilitatea îmi revine în calitate de prim-ministru. Aș dori să-mi cer scuze încă o dată.

Deputații din opoziție au au reînnoit apelul pentru Nobuhisa Sagawa, care a condus departamentul  care a prezentat documentele financiare, înainte de a deveni șef al agenției fiscale în iulie, să depună mărturie în parlament. Sagawa a demisionat acum 10 zile.

Majoritatea oamenilor chestionați în sondajele de opinie au susținut apelul ca Sagawa să depună  mărturie, precum și soția lui Abe, Akie. Dar Abe a declarat luni că va răspunde la orice întrebare în numele ei.

Scandalul ar putea distruge speranțele lui Abe de a câștiga un al treilea mandat de trei ani în funcția de șef al Partidului Liberal Democrat (PDL) în alegerile care vor avea loc în septembrie.

Liderul PDL, Seichiro Murakami, un critic al Abe, i-a cerut lui premierului Abe să demisioneze săptămâna trecută.

Preocupările legate de instabilitatea politică au influențat bursa, iar acțiunile Nikkei au ajuns luni la cel mai scăzut punct, în mai puțin de o săptămână, însă jucătorii de pe piață așteaptă să vadă ce urmează.

„Punctul esențial este dacă există sau nu dovada că prim-ministrul Abe sau cei apropiați au ordonat direct modificarea documentelor. Dacă există, riscul demisiei lui Abe va crește „, a declarat Naomi Muguruma, economist senior la Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Abe a scăzut în sondaje sun principalul său rival,  potrivit sondajului Nippon TV, 24% consideră că fostul ministru al apărării Shigeru Ishiba este „cel mai potrivit” pentru a ocupa postul de premier.

Ishiba este urmat în sondaj cu 21,2% de  Shinjiro Koizumi, fiul fostului prim-ministru Junichiro Koizumi.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…