Acasă Extern Putin: Plan de amnistie fiscală

Putin: Plan de amnistie fiscală

Președintele rus Vladimir Putin susține un plan de amnistiere a capitalului în speranța că rușii bogați vor repatria unele dintre activele lor de peste mări, o mișcare care ar putea susține economia rusă, care suferă ca urmare a sancțiunilor SUA.

Planul fiscal al președintelui Putin are în vedere renunțarea la impozitarea pe 13 ani pe veniturile persoanelor care au activele în străinătate, a relatat Bloomberg, citându-l pe purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

Noul plan de amnistie fiscală a fost necesar „date fiind restricțiile străine, care în loc să se diminueze se înrăutățesc”, a declarat Putin într-un discurs adresat parlamentarilor, săptămâna trecută. Planul „ar trebui să stimuleze revenirea capitalului în Rusia”, a adăugat el.

Moscova resimte efectul sancțiunilor SUA, care au fost impuse pentru prima dată ca răspuns la intervenția militară a Rusiei în Ucraina, în 2014. Dar, după ce Washingtonul a aplicat noi sancțiuni în primul an de mandat  al președintelui Donald Trump, inclusiv înghețarea activelor personale ale cetățenilor ruși, Moscova a lansat mai multe inițiative pentru a ajuta rușii bogați să își păstreze banii în afara jurisdicției trezoreriei SUA.

În plus față de planul de amnistie de capital, Putin a aprobat săptămâna trecută emiterea de obligațiuni speciale în valută pentru a atrage capitalul rus de peste mări. Oficialii financiari ruși așteaptă să se adune până la 3 miliarde dolari prin intermediul obligațiunilor de repatriere.

O lege din SUA, care a fost promovată vara trecută, cere Departamentului Trezoreriei să compună o listă de „oligarhi” ruși care ar putea fi penalizați cu sancțiuni suplimentare. Măsura solicită, de asemenea, un studiu care să măsoare efectele interzicerii investitorilor din SUA de a cumpăra obligațiuni rusești, ceea ce ar putea afecta capacitatea Moscovei de a mobiliza capital pe piețele de credit.

Rusia a acuzat Statele Unite de faptul că au vizat în mod incorect rușii individuali care au legături cu Kremlinul. Moscova nu a dat o cifră definitivă pentru valoarea activelor deținute de ruși în străinătate, însă Biroul Național de Cercetare Economică estimează că valoarea este de 75% din venitul național al Rusiei, respectiv 1,04 trilioane de dolari.

„Noi și antreprenorii noștri ne-am confruntat în mod repetat cu înghețarea nejustificată și ilegală a activelor sub forma unor sancțiuni”, a declarat săptămâna trecută Peskov. „Inițiativa președintelui dorește să creeze condiții confortabile pentru întreprinderi dacă doresc să profite de această oportunitate pentru a-și repatria capitalul”

 

5/5 - (11 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…