Acasă Economie Referendumul euro nu face parte din planurile guvernului italian

Referendumul euro nu face parte din planurile guvernului italian

Un referendum privind renunțarea Italiei la moneda euro nu este în contractul coaliției de guvernare și nu va fi pus în aplicare, a declarat vicepremierul și liderul Mișcării de 5 Stele, Luigi Di Maio, într-un interviu publicat.

Di Maio a spus că fondatorul Mișcării 5 Stele, Beppe Grillo, a declarat săptămâna trecută că Italia ar trebui să aibă un „plan B” pentru a renunța la zona euro, dacă condițiile economice dictează acest lucru și că italienii ar trebui să voteze în cadrul unui referendum pentru a vedea dacă majoritatea ar vrea să renunțe la moneda euru . Comentariile sale au făcut valuri pe piețele financiare.

Grillo nu deține post în noua coaliție de guvernare formată din Mișcarea 5 Stele (anti-sistem) și Liga Nordului ( de extremă drapta), totuși observațiile sale au ridicat noi îndoieli cu privire la intenția Italiei de a menține moneda unică.

Întrebat despre un referendum într-un interviu publicat duminicăin cotidianul Corriere della Sera, Di Maio a spus că guvernul este „sensibil” la acestă chestiune, dar nu face parte din „contractul” de guvernare convenit între Mișcarea 5 Stele și Liga Nordului.

„Acest guvern nu va urmări acest lucru”, a declarat Di Maio în cotidianul din Milano.

Primul ministru Giuseppe Conte și ministrul economiei, Giovanni Tria, au declarat că guvernul nu are intenția de a conduce Italia în afara zonei euro.

5/5 - (1 vote)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…