Acasă Extern Rusia acuză SUA de imixtiune în politica internă

Rusia acuză SUA de imixtiune în politica internă

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a criticat comentariile Departamentului de Stat al SUA cu privire la acțiunile Comisiei Electorale Centrale din Rusia, ca fiind o imixtiune în alegerile prezidențiale din Rusia, numindu-le ”o intervenție directă în politica internă a statului”.

Departamentul de Stat al SUA  a criticat decizia Comisiei Electorale Centrale din Rusia (CEC) de a nu accepta documentele lui Alexei Navalny, care dorea să candideze la funcția de președinte al țării.

Comisia Electorală din Rusia a refuzat, luni, înscrierea lui Navalny în cursa pentru alegerile prezidențiale  datorită cazierului judiciar al acestuia.

După decizia CEC, Navalny a cerut boicotarea alegerilor. Departamentul de Stat al SUA și-a exprimat îngrijorarea cu privire la decizia comisiei, ca fiind o presiune asupra candidaților independenți.

„Această declarație a Departamentului de Stat, despre care cred că nu va fi singura, este o intervenție directă în alegerile prezidențiale și în politica internă a statului”, a scris Zakharova pe pagina sa de Facebook.

Navalny a primit o sentință de condamnare la  cinci ani de închisoare cu suspendare, în luna februarie, pentru deturnarea a 16 milioane de ruble (279.000 dolari) de la compania forestieră de stat KirovLes. Navalny a susținut că sentința a fost motivată politic și a spus că va acționa pentru anularea acesteia.

Legislația electorală din Rusia prevede că orice persoană condamnată pentru o infracțiune gravă poate candida la președinția țării  numai după zece ani de la data când sentința a fost anulată.

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din Rusia au început oficial pe data de 18 decembrie, ziua votului urmând să aibă loc pe pe 18 martie.

5/5 - (8 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…