Acasă Extern Secrete din dosarele JFK

Secrete din dosarele JFK

Administrația Trump a desecretizat, de curând,  un lot de șase fișiere ce conțin 2.800 de documente din timpul administrației Kennedy. Dosarele JFK  dezvăluie cum SUA intenționau să cumpere avioane sovietice pentru a efectua atacuri false.

Desecretizarea dosarelor legate de asasinarea lui Kennedy includ un document de 2 pagini care dezvăluie planurile secrete ale guvernului SUA de a cumpăra sau de a construi avioane sovietice cu scopul de a pune în mișcare atacuri false asupra SUA sau aliaților săi, oferind astfel Washingtonului pretextul necesar pentru a porni un război împotriva Moscovei și a aliaților săi.

Potrivit documentului parțial declasificat, o întâlnire din 22 martie 1962, la care a participat Special Group Augmented (SGA), un comitet din administrația Kennedy însărcinat cu răsturnarea guvernului cubanez, include o discuție cu privire la diferitele posibilități de a obține avioane sovietice.

Din SGA făceu parte în mod formal procurorul general, Robert Kennedy, directorul CIA, John McCone, consilierul în domeniul securității naționale, McGeorge Bundy,  președintele Comitetului general, Lyman Lemnitzer, Secretarul de stat Dean Rusk și președintele John F. Kennedy.

Într-un fragment din document sunt enumerate mai multe avioane de luptă sovietice, inclusiv MiG-17 și MiG-19, precum și de transport Il-14 și timpul și banii de care ar fi fost nevoie pentru a le reproduce pentru a rezista unor examinări. Potrivit unei analize a CIA citată în document, o altă opțiune ar fi fost aceea de a încerca să obtină avioanele prin defectarea piloților sau cumpărarea avioanelor din țari ale blocului sovietic. Ultimele opțiuni au fost considerate problematice.

Documentul explică, de asemenea, de ce aveau nevoie de avioanele sovietice, inclusiv posibila utilizare a acestora pentru a organiza false atacuri împotriva SUA pentru a justifica un răspuns militar american.

„Există posibilitatea ca o astfel de aeronavă să poată fi folosită într-o operațiune de manipulare menită să confunde avioanele inamice în aer, să lanseze un atac surpriză împotriva instalațiilor inamice sau într-o operațiune de provocare în care aeronava sovietică atacă instalațiile americane sau a statelor prietene pentru a oferi o scuză pentru intervenția militară SUA „, se arată în document.

Fragmentul explică faptul că „dacă avioanele urmează să fie folosite în astfel de operațiuni ascunse, ar fi preferabil să le fabricăm în Statele Unite”.

Nu este clar dacă documentul a fost conectat la operațiunea Northwoods, o operațiune propusă de Pentagon care solicita CIA și altor agenții să organizeze atacuri teroriste împotriva unor obiective civile și militare americane și să o învinuiască guvernului cubanez, justificând astfel un război împotriva Cubei.

Potrivit istoricului politic american Robert Dallek, ideea din cadrul administrației Kennedy de a produce sau de a obține aeronave sovietice a fost propusă de către directorul CIA, McCone.

5/5 - (20 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…