Acasă Extern UE a purtat 3 ani negocieri secrete cu nord-coreenii

UE a purtat 3 ani negocieri secrete cu nord-coreenii

O delegaţie a Parlamentului European a purtat timp de trei ani negocieri secrete cu Coreea de Nord în încercarea de a se pune capăt programului nuclear al Phenianului, a dezvăluit unul din membrii acestei delegaţii, la sesiunea plenară de la Strasbourg, transmite AFP.

‘Ne-am întâlnit în secret cu înalţi responsabili nord-coreeni în 14 ocazii. Le-am înţeles îngrijorările şi ei le înţeleg pe ale noastre’, a declarat miercuri eurodeputatul britanic Nirj Deva, într-o conferinţă de presă.

Eurodeputatul britanic a ţinut să dezvăluie desfăşurarea acestor discuţii înaintea summitului istoric anunţat între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un, întâlnire ce urmează să aibă loc cel târziu la sfârșitul lunii mai.

Din delegația care a purtat discuții cu nord-coreenii au făcut parte atât europarlamentari cât și miniștri, iar întâlnirile au avut loc cu regularitate la Bruxelles.

Aceeaşi delegaţie a avut, în paralel, întâlniri cu responsabili din SUA, China, Japonia şi Coreea de Sud, întâlniri ce au vizat susținerea dialogului în favoarea ‘unei Peninsule Coreene a cărei denuclearizare va putea fi verificată’.

Potrivit lui Nirj Deva, delegaţia PE a jucat un rol important în construirea unei încrederi suficiente pentru crearea unui dialog între SUA şi Coreea de Nord.

Uniunea Europeană a impus o serie de sancţiuni Coreei de Nord în urma programelor balistice şi nucleare dezvoltate de aceasta.

UE întreţine  relaţii diplomatice cu Coreea de Nord din 2001, la fel ca majoritatea statelor din blocul comunitar.

Şapte state comunitare dispun de ambasade la Phenian: România, Bulgaria, Cehia, Germania, Marea Britanie, Polonia şi Suedia.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…