Acasă Extern Mike Pompeo, lăudat de premierul japonez pentru negocierile cu nord-coreenii

Mike Pompeo, lăudat de premierul japonez pentru negocierile cu nord-coreenii

În cursul unei zile și jumătate de discuții în Phenian, Secretarul de stat american Mike Pompeo a căutat să stabilească detaliile și foaia de parcurs cu privire la modul de demarare a programelor nucleare din Coreea de Nord.

La plecare, Mike Pompeo a spus că a făcut progrese pe „aproape toate problemele centrale”, deși mai sunt multe lucruri de făcut.

La o oră după plecare lui Mike Pompeo de la Phenian, oficialii nord-coreeni au făcut o evaluare negativă, spunând că Washingtonul a încălcat spiritul summitului de luna trecută dintre președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong Un.

„Partea americană a venit doar cu cererea sa de denuclearizare unilaterală și de tip gangster”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului de externe nord-coreean într-o declarație a agenției oficiale de presă KCNA.

El a spus că delegația lui Pompeo a insistat asupra denuclearizării unilaterale complete, verificabile și ireversibile, cunoscută sub numele de CVID. El a argumentat, în schimb, ca ambele părți să facă o serie de pași simultani pentru a „scurta” denuclearizarea Peninsulei Coreene.

„Discuțiile la nivel înalt de data aceasta ne-au adus într-o situație periculoasă în care s-ar putea să fim clintiți în voința noastră neclintită de denuclearizare, mai degrabă decât să consolidăm încrederea între RPDC și SUA”, se arată în declarația citată de Reuters

Nu a existat niciun comentariu dat presei asupra declarației KCNA din partea Departamentului de Stat sau a Casei Albe. Comentariile contrare au ridicat întrebări dacă Phenianul se angajează să renunțe la programele nucleare pe care le-a dezvoltat de zeci de ani și le-a considerat ca fiind esențiale pentru supraviețuirea sa.

„Ca gangsterii”

Trump și Kim s-au angajat la reuniunea la nivel înalt din Singapore din 12 iunie, în denuclearizarea Peninsulei Coreene. Președintele Trump a declarat pe Twitter că Phenianul nu mai reprezintă o amenințare nucleară.

Dar Kim Jong-un nu a oferit încă detalii despre cum sau când ar putea Coreea de Nord să desființeze programul nuclear, despre care Donald Trump a spus că nu va permite să amenințe Statele Unite.

Sâmbătă, Mike Pompeo a declarat că a petrecut „mult timp” la ultimele discuții pentru a stabili un calendar pentru denuclearizare și pentru declararea instalațiilor nucleare și a rachetelor.

„Acestea sunt probleme complicate, dar am făcut progrese în aproape toate problemele centrale. Unele înregistrează multe progrese, în alte locuri mai sunt încă multe de făcut „, a spus el, potrivit relatărilor jurnaliștilor americani care l-au însoțit în Phenian.

Unii experți din SUA au declarat că disputele aflate în desfășurare arată riscul acordării de către Washington a unor concesiilor premergătoare Phenianului. Mulți au fost surprinși când președintele Trump a convenit la summitul de la Singapore să pună capăt exercițiilor militare comune cu Coreea de Sud.

„Nord-coreenii sunt în joc pentru a obține, nu pentru a da”, a declarat Daniel Russel, un fost diplomat de rang înalt, expert în Asia de Est.

„Ei au reușit să determine SUA să renunțe la exercițiile militare, să renunțe la” CVID „, să renunțe la „modelul Libiei” de denuclearizare rapidă, să renunțe la drepturile omului și să caute să tărăgăneze, în timp ce China relaxează implementarea sancțiunilor. Deci, de ce nu s-ar putea ca liderul Kim Jong-un să caute să-și păstreze avantajul în fața lui Pompeo?”, a spus Russel.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Heather Nauert, a declarat că Pompeo a fost „foarte ferm” pe trei obiective fundamentale: denuclearizarea completă a Coreei de Nord, asigurarea securității și repatrierea rămășițelor americanilor uciși în Războiul din Coreea din 1950-1953”.

Pompeo a declarat că cele două părți au convenit să organizeze discuții pe 12 iulie privind repatrierea și au discutat, de asemenea, „modalitățile” de distrugere a unei instalații de testare a motorului cu rachete.

Heasther Nauert a declarat că întâlnirea din 12 iulie, va avea loc la granița dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, va fi la nivel de lucru și va implica oficialii Departamentului Apărării din SUA.

Mike Pompeo nu -a întâlnit cu Kim Jong-un așa cum s-a întâmplat în cele două vizite anterioare în Coreea de Nord în acest an, dar i-a înmânat o scrisoare de la președintele Donald Trump.

O scrisoare din partea lui Kim către președintele Trump i-a fost înmânată lui Mike Pompeo prin intermediul lui Kim Yong Chol, un oficial de top al partidului nord-coreean și fost șef al Agenției de spionaj, care a fost interlocutorul lui Pompeo și a jucat un rol-cheie în organizarea summitului de la Singapore.

În scrisoare, Kim Jong Un și-a exprimat „așteptarea și convingerea” că viitorul dialog va consolida în continuare sentimentele de bună credință dintre cei doi lideri, a informat KCNA.

„Ne păstrăm buna-credință în președintele Trump”, a spus purtătorul de cuvânt.

Angajamentele sunt în siguranță

Întrebat despre relatările mass-media privitoare la informațiile apărute în SUA despre faptul că Phenianul continuă să-și dezvolte instalațiile nucleare, Pompeo a spus:

„Am vorbit cu nord-coreenii despre ceea ce continuă să facă și cum putem dezvolta acordul de denuclearizare completă angajat atât de președintele Kim și cât și de președintele Trump”, a spus Pompeo.

„Președintele Kim este… încă angajat” în acest scop, a spus Pompeo, și a reiterat faptul că Donald Trump s-a „angajat într-un viitor mai luminos pentru Coreea de Nord”.

Discuțiile între SUA și Coreea de Nord sunt monitorizate îndeaproape în Asia.

Mike Pompeo s-e întâlnit duminică la Tokyo cu omologii săi japonezi și sud-coreeni și cu prim-ministrul japonez Shinzo Abe.

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a respins acuzațiile nord-coreene de diplomație „asemănătoare gangsterului” în timpul negocierilor din Phenian, spunând duminică că va purta discuții despre denuclearizare cu omologii săi din Japonia și Coreea de Sud.

La Tokyo, Mike Pompeo a spus că sunt încă mult de făcut, dar este convins că liderul nord-coreean, Kim Jong Un, va respecta angajamentul făcut în timpul summitului cu președintele Donald Trump din Singapore, luna trecută, de a renunța la armele nucleare.

Întâlnirea lui Pompeo cu ministrul afacerilor externe al Japoniei, Taro Kono, și ministrul sud-coreean de externe, Kang Kyung-wha, urmează celor două zile de discuții la Phenian, care s-au încheiat sâmbătă.

Abe l-a lăudat pe Pompeo

Primul ministru japonez Shinzo Abe l-a lăudat pe Mike Pompeo, la reședința sa din Tokyo.

„Aș dori să exprim laude conducerii ferme pe care ați demonstrat-o în negocierile cu Coreea de Nord”, a declarat Abe în fața lui Pompeo. „Aceasta arată într-adevăr legătura neclintită a alianței Japonia-SUA.”

Secretarul de stat Mike Pompeo (st) se întâlnește cu prim-ministrul japonez Shinzo Abe (dr) la reședința oficială a lui Abe din Tokyo, 8 iulie 2018.

Ministrul de Externe din Coreea de Sud, Kang Kyung-Wha, a spus că nu crede că Statele Unite și-au slăbit cerințele față de Phenian.

„Vizita Secretarului Pompeo la Phenian de data aceasta a făcut primii pași”, a spus Kang. „Ne așteptăm ca acest lucru să fie urmat de negocieri constructive și productive.”

Mike Pompeo a spuscă la Phenian, căuta să „completeze” detalii despre angajamentele Coreei de Nord și să mențină impulsul spre punerea în aplicare a acordului de la Singapore dintre Trump și Kim.

Oficialii ai serviciilor de informații americane au declarat pentru Reuters că Mike Pompeo a vrut să convină cu Phenianul o listă inițială de site-uri nucleare și un inventar care să poată fi verificat în raport cu informațiile disponibile.

„Trebuie încă multe de făcut pentru a stabili care este calendarul exact al diferitelor evenimente”, a spus Pompeo la Tokyo.

Șeful diplomației SUA a obținut promisiunea Coreei de Nord de a distruge un site de testare a motorului cu rachete și a spus că Statele Unite ar dori ca acest lucru să se întâmple „în curând”.

Grupul de lucru

Mike Pompeo a declarat că discuțiile de la Phenian au avut ca rezultat acordul pentru a forma un” grup de lucru” care să supravegheze interacțiunile zilnice între Statele Unite și Coreea de Nord.

Oficialii ai SUA și Coreea de Nord se vor întâlni săptămâna viitoare la Panmunjom, la granița dintre cele două Coreei, pentru a discuta despre repatrierea rămășițelor celor 7.000 de soldați americani care uciți în Războiul din Coreea din 1950-1953.

Mike Pompeo i-a spus premierului japonez Shinzo Abe că a ridicat problema japonezilor răpiți de agenții nord-coreeni în anii 1960 și 1970.

Premierul Abe a cerut dezvăluiri complete privind japonezii răpiți și soarta acestora și a condiționat acest lucru de furnizarea asistenței și sprijinului economic.

Mike Pompeo a avut o întâlnire separată la Tokio cu ministrul de Externe sud-coreean, Kang Kyung-Wha, înainte de a pleca în Vietnam, următoarea etapă a călătoriei sale prin Asia și Europa.

Pompeo și Kang au discutat despre relațiile inter-coreene, despre pace și despre denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene, a afirmat guvernul sud-coreean într-o declarație transmisă mass-media.

5/5 - (1 vote)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…