Acasă Intern Fost membru CSM susține OUG pentru revizuirea sentințelor bazate pe Protocoale secrete

Fost membru CSM susține OUG pentru revizuirea sentințelor bazate pe Protocoale secrete

Fostul membru CSM, Adrian Toni Neacşu, referitor la OUG pentru revizuirea sentinţelor bazate pe Protocoale secrete şi interceptări ilegale, spune că se impunea în mod obligatoriu deschiderea posibilităţii celor care au suspiciuni credibile să readucă dosarul lor în faţa judecătorului.

„În principiu, sigur că ar trebui evitate ordonanţele de urgenţă în domeniul dreptului penal. Dar asta e valabil pentru societăţi normale în care legiferarea chiar se poate face prin Parlament. Revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive este deja o cale de atac extraordinară, prin care erorile evidente ale instanţelor care au pronunţat condamnări definitive pot fi îndreptate. Însă actuala reglementare este deficitară şi nu cuprinde un remediu pentru abuzurile de sistem dezvăluite în ultima perioadă. Şi mă refer aici la hotărârile judecătoreşti pronunţate în urma desfăşurării unui proces evident inechitabil, cu probe obţinute în baza unor protocoale secrete, cu probe obţinute de serviciile de informaţii, ori cu probe nelegale cum ar fi interceptările efectuate de SRI, aşa cum a decis Curtea Constituţională. Toate aceste nereguli, fie au fost deja sancţionate de Curtea Constituţională, fie s-au dovedit a fi profund nelegale şi nedemocratice, cum ar fi judecata pe baza unor protocoale. Tocmai pentru că, deşi posibilele abuzuri sunt evidente, dar potrivit legii actuale, ele nu mai pot fi îndreptate, se impunea în mod obligatoriu deschiderea posibilităţii celor care au suspiciuni credibile să readucă dosarul lor în faţa unor judecători independenţi şi imparţiali, care să stabilească clar în ce măsură condamnarea a fost influenţată de aceste practici”, a transmis fostul membru CSM, Adrian Toni Neacşu, conform Mediafax.

Avocatul a explicat că o astfel de prevedere este cuprinsă şi în modificările aduse Codului de procedură penală, însă acestea nu sunt încă în vigoare şi prin urmare nu se pot aplica.

„Legea adoptată de Parlament cu privire la modificarea Codului de procedura penală cuprinde parţial un astfel de remediu, în sensul că se crează posibilitatea punerii în discuţie a hotărârilor definitive sub aspectul abuzurilor dezvăluite în ultima perioadă, dar, din păcate, este previzibilă o tergiversare în ce priveşte intrarea în vigoare. Suspiciunea că există pe scară largă în România hotărâri de condamnare pronunţate de instanţe în urma unor procese incorecte este un motiv suficient pentru a grăbi intrarea în vigoare a unei prevederi care să permită de principiu reverificarea acestora din perspectiva respectării tuturor garanţiilor unei justiţii democratice, imparţiale şi independente. În acest fel se va recâştiga şi încrederea publicului în sistemul judecătoresc, dar şi în corectitudinea hotărârilor pronunţate de instanţe într-o perioada tulbure în ce priveşte respectarea drepturilor cetăţenilor la un proces echitabil”, a mai arătat Adrian Toni Neacşu.

Neacșu a mai subliniat că mecanismul la care face referire ministrul Justiţiei nu va presupune desfiinţarea acestor hotărâri, ci doar reverificarea lor de către judecători liberi, din perspectiva respectării tuturor principiilor unei justiţii independente.

Ministrul Justiţiei a anunţat, miercuri seară, că-i va propune premierului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru revizuirea sentinţelor date pe protocoale sau interceptări ilegale, Tudorel Toader precizând că va face această propunere într-un timp scurt, „după terminarea concediilor”.

Ordonanţa de Urgență va da  posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului că hotărârea a fost dată în baza Protocoalelor secrete sau pe interceptare nelegală, să ceară unui judecător să verifice dacă sentința a fost pronunţată pe baza celor două elemente.

”Deciziile Curţii Constituţionale fac această definiţie, această clasificare (- a ceea ce înseamnă interceptări nelegale -n.r.). Interceptări făcute de SRI şi folosite de procurorul de drept comun, fapte care nu au legătură cu securitatea, siguranţa naţională şi folosite în fapte de drept comun”, a declarat, miercuri seară, Tudorel Toader, la Antena 3.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…