Acasă Extern Siria: Experții ONU au vizitat în cele din urmă Douma

Siria: Experții ONU au vizitat în cele din urmă Douma

Experții internaționali în domeniul armelor chimice au inspectat, în sfârșit, locul unui atac suspectat de a fi fost produs cu arme chimice, situat în apropiere de Damasc, care a provocat o criză internațională, relatează BBC.

Echipa de la Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) din cadrul ONU a călătorit în orașul Douma și a colectat mostre și alte articole pentru a efectua teste.

Săptămâna trecută, statele occidentale au bombardat mai multe locații guvernamentale din Siria, ca represalii pentru atacul suspectat de arme chimice din 7 aprilie.

Siria și Rusia, care acum controlează Douma, dar neagă că au folosit arme chimice.

Peste 40 de persoane au decedat pe 7 aprilie în urma atacului cu gaze chimice. Răspunsul militar comun al Statelor Unite, al Marii Britanii și al Franței a urmat unui război al declarațiilor cu Rusia, principalul aliat militar al Siriei.

Ce s-a întâmplat astăzi?

Într-un comunicat de presă, OPCW a declarat că echipa sa a vizitat unul dintre cele două locuri care au fost bombardate în Douma, pe 7 aprilie.

Probele culese vor fi trimise la Laboratorul OPCW din Rijswijk, Olanda, apoi analizate de laboratoarele desemnate de OPCW, a spus agenția ONU.

Alte informații și „materiale” au fost colectate, de asemenea, de către inspectori.

Un corespondent al ITV News a înregistrat revenirea convoiului OPCW în Damasc.

Echipa formată din nouă inspectori a așteptat o săprămână în capitala siriană pentru a vizita orașul Douma.

Inspectorii OPCW trebuiau să intre în oraș miercuri, însă vizita a fost amânată după ce echipa de evaluare a riscurilor din cadrul ONU din cauza focurilor de armă trase în timpul verificării efectuate marți asupra locțiilor din Douma.

Oficialii occidentali se tem că dovezile presupusului atac chimic ar fi putut fi manipulate.

De ce a durat atât de mult?

Orașul Douma a fost constant atacat de rebeli în timpul recentei ofensive a regimului Assad sprijinit de ruși, și este în continuare acoperit de resturile de război, făcând orice inspecție potențial periculoasă.

Rebelii s-au retras în urma unei înțelegeri cu armata rusă abia după 7 aprilie.

Deși există suspiciuni că s-au făcut eforturi pentru a elimina dovezile medico-legale ale armelor chimice, jurnaliștii străini au vizitat deja orașul.

Într-o declarație, ministerul rus de externe a acuzat OPCW că i-a luat prea mult timp pentru a inspecta locațiile suspectate.

Acesta a solicitat o „investigație de imparțialitate maximă” și un „raport obiectiv” cât mai repede posibil.

Ce s-a întâmplat pe 7 aprilie?

În ziua atacului suspectat de arme chimice, orașul Douma era încă sub controlul grupului Jaish al-Islam, ultimul bastion rebel din regiunea Ghouta de Est din afara Damascului.

Mii de oameni s-au adăpostit în subsoluri pentru a scăpa de bombardamentele guvernamentale, când două bombe umplute cu substanțe chimice au fost aruncate lainterval de câteva ore în două locuri separate.

Statele Unite, Marea Britanie și Franța afirmă că, pe baza informațiilor obținute din surse deschise și a serviciilor de informații, sunt siguri că s-au folosit gaze cu clor și posibil un agent neurotoxic (gazul sarin).

Guvernul sirian și Rusia neagă folosirea armelor chimice și spun că dovezile au fost fabricate.

În timp ce guvernul sirian neagă că a folosit vreodată armament chimic, experții ONU și OPCW au atribuit guvernuluiAssad patru atacuri cu arme chimice în timpul războiului civil.

Acestea includ un atac asupra orașului rebel deținut de gruparea Khan Sheikhoun, în urmă cu peste un an, care a implicat agentul nerotoxic sarin. Peste 80 de persoane au deceda în urma acelui atac.

Scurt istoric:

 

5/5 - (11 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…