Acasă Extern Slovacia: Președintele respinge guvernul propus de Pellegrini

Slovacia: Președintele respinge guvernul propus de Pellegrini

Președintele slovac, Andrej Kiska, a respins marți cabinetul propus de remierul desemant Peter Pellegrini și a cerut noi nume până vineri, cerând schimbări guvernamentale mai puternice pentru a calma o criză politică provocată de uciderea unui jurnalist, a relatat Reuters.

În Slovacia au avut loc cele mai mari proteste de la răsturnarea pașnică a comunismului cu aproape trei decenii în urmă, după ce reporterul de investigație Jan Kuciak și logodnica lui au fost împușcați luna trecută în propiria locuință.

Protestatarii au ieșit în stradă pentru a cere noi alegeri și garanții pentru o investigație corectă a morții lui Kuciak, în vârstă de 27 de ani, care a investigat oameni de afaceri cu legături politice suspectate de corupție.

Primul ministru Robert Fico a demisionat săptămâna trecută pentru a menține coaliția tripartită la guvernare. El a propus colegului său de partid Smer și vicepremierului Pellegrini să conducă noul cabinet.

Pellegrini a prezentat președintelui țării propunerea cu membrii noului guvern luni, cu un independent pentru funcția de ministru de Interne în încercarea de a răspunde cererilor protestatarilor.

„(Pellegrini) trebuie să convingă (oamenii) că noul guvern va aduce schimbările pe care le așteptăm. El trebuie să creeze un guvern stabil, a cărui compoziție, în special în cadrul ministerului de interne, va putea să calmeze atmosfera tensionată din societatea noastră „, a declarat președintele Kiska într-o declarație televizată.

„De asemenea, i-am spus obiecțiile mele specifice la propunerile sale și i-am cerut să facă o nouă propunere privind componența guvernului până vineri”.

Președintele Kiska urmează să se întâlnească cu organizatorii protestelor marți, la ora 15:00 (10:00 ET).

„Zeci de mii de oameni demonstrează și pentru că au pierdut încrederea în justiție și în guvernare”, a spus el.

Protestele sunt o lovitură pentru Fico, care a fost prim-ministru timp de 10 ani și care a căutat să iasă în evidență ca o forță pro-europeană în ultimii ani.

Pellegrini îl nominalizase pe Jozef Raz, un independent politic care acum ocupă postul de șef al Ministerului Sănătății, pentru a conduce ministerul de Interne și pentru a-l înlocui pe Robert Kalinak, un aliat al lui Fico, care a condus ministerul de Interne în toate cele trei guverne conduse de Fico.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…