Acasă Extern SUA a prelungit doar 1 lună excepția la taxe pentru  UE

SUA a prelungit doar 1 lună excepția la taxe pentru  UE

Preşedintele american Donald Trump a prelungit doar cu o lună excepţia de la taxele impuse importurilor de oţel şi aluminiu din Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a solicitat Statelor Unite să fie exceptată permanent de la taxele vamale speciale impuse de Administraţia Casei Albe la importurile de oţel şi aluminiu.

Comisia Europeană avertizează că „incertitudinea” generată de măsurile preşedintelui Donald Trump afectează companiile europene, relatează Reuters.

Pentru a proteja producătorii americani și locurile de muncă din SUA, preşedintele Donald Trump a invocat prevederile unei legi comerciale din anul 1962.

Casa Albă a anunţat luni prelungirea până la 1 iunie a excepţiilor temporare de la aceste taxe în relaţia cu Uniunea Europeană, Canada şi Mexicul. Au fost semnate acorduri permanente de exceptare cu Argentina, Australia şi Brazilia.

„Comisia Europeană a luat act de hotărârea Statelor Unite de a prelungi exceptarea de la taxele la importurile de oţel şi aluminiu pentru o perioadă scurtă, până la 1 iunie 2018”, se arată într-un comunicat postat pe web site-ul instituţiei.

„Decizia SUA prelungeşte incertitudinea pieţelor, situaţie care afectează deja procesul decizional în mediile de afaceri. Uniunea Europeană trebuie să fie exceptată permanent şi total de la aceste măsuri, întrucât nu pot fi justificate prin raţiuni de securitate naţională”, atrage atenţia Comisia Europeană.

„Volumul excesiv în sectoarele oţelului şi aluminiului nu provine din Uniunea Europeană. Dimpotrivă, UE a iniţiat contacte, în ultimele luni, la toate nivelurile posibile, cu SUA şi alţi parteneri, pentru a găsi o soluţie la această problemă”, subliniază Comisia Europeană.

„De asemenea, UE a semnalat în mod consistent intenţia de a discuta despre actualele probleme de acces pe pieţe de interes pentru ambele părţi, dar a transmis foarte clar şi că, în calitate de partener şi prieten de mult timp al SUA, nu va negocia sub ameninţări. Orice viitor program transatlantic de cooperare trebuie să fie echilibrat şi reciproc benefic”, insistă Executivul euroepan.

5/5 - (1 vote)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Adela BOTOȘ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Întâlnire Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cot…