Acasă Extern SUA cercetează amprenta militară a Chinei în Africa

SUA cercetează amprenta militară a Chinei în Africa

Președintele Comitetului pentru Intelligence al SUA, Devin Nunes, a declarat că va investiga eforturile Chinei de a obține putere militară și economică în Africa, a relatat Reuters.

Reprezentantul din California a declarat că investițiile Chinei în țările africane ar permite Beijingului să-și întărească controlul asupra comerțului mondial.

Administrația Trump a intensificat acțiunile pentru a pedepsi China pentru ceea ce spune că este furt de  proprietate intelectuală din SUA și a impus taxe pe bunuri importate din China până la valoare de 60 de miliarde de dolari cât este deficitul balanței comerciale între cele două țări.

China a refuzat să se angajeze în practici comerciale neloiale și a amenințat că introduce propriile tarife pentru bunurile importate din SUA.

Nunes a citat deschiderea din vara trecută a unei baze militare în Djibouti, în Cornul Africii și la intrarea în Marea Roșie, ca un exemplu al modului în care Beijingul își afirmă puterea comercială.

„Noi credem că investițiile în porturi și infrastructuri din întreaga lume sunt nu doar pentru capacitățile militare, ci și pentru a controla aceste guverne”, a spus Nunes.

Influența politică într-o țară la intrarea în Marea Roșie, o arteră majoră pentru transportul maritim global, conferă Beijingului o mare putere asupra comerțului mondial, a spus Nunes. „Ei pot întrerupe în mod efectiv comerțul mondial dacă doresc”, a spus el.

Investiția în infrastructura din Africa a permis, de asemenea, Beijingului să preseze aceste națiuni asupra voturilor Organizației Națiunilor Unite. „Împrumutul chinez oferă miliarde de dolari pentru a construi o cale ferată sau un port „, a spus Nunes.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…