Acasă Extern SUA schimbă garda la Externe

SUA schimbă garda la Externe

Statele Unite pierd 60% din ambasadorii de carieră. Pe măsură ce vârful conducerii părăsește Departamentul de Stat, stagiarii se alătură acestei prestigioase instituții.

SUA a pierdut din luna ianuarie până acum 60% din ambasadorii de carieră, potrivit șefului uniunii sindicale care reprezintă diplomații americani. „Leadership-ul se epuizează cu o viteză amețitoare”, a scris Barbara Stephenson, șefa Asociației Serviciilor Străine din SUA (AFSA).

Stephenson, fostă ambasadoare în Panama, spune că a existat o „decapitare” a top-ului diplomatic.

„Pierderea rapidă a multor seniori de rang înalt în diplomație are un efect serios, imediat și tangibil asupra capacității Statelor Unite de a modela evenimentele mondiale”, a scris Stephenson.

Mesajul fostei ambasadoare în Panama este un strigăt cu privire la pierderea veteranilor diplomației și avertizează cu privire la „amenințările care se ridică” spre Departamentul de Stat.

În mesajul public, Barbara Stephenson vorbește despre exodul diplomaților de carieră deziluzionați de instituția pe care au servit-o de zeci de ani. Iar, angajarea de stagiari, cu nivel inferior de experiență, va slăbi în viitor activitatea diplomatică. Ea a criticat și ritmul lent al numirilor politice în funcțiile importante ale conducerii SUA.

Stephenson a spus că,” președintele Trump refuză orice persoană care s-a opus candidaturii sale și acest lucru a fost făcut de cea mai mare parte a republicanilor care se ocupă de politică externă”.

Rex Tillerson se află în mijlocul reorganizării Departamentului de Stat. Anterior, el a respins afirmațiile potrivit cărora o criză a personalului afectează instituția, enumerând numeroasele probleme internaționale l-a care lucrează și numind diplomații de carieră pe al cărora sprijin se bazează.

Stephenson scrie că deciziile diplomaților de carieră (care, spre deosebire de cei desemnați politic, nu se schimbă cu fiecare administrație a Casei Albe) au fost alimentate în parte de decizia guvernului  „de a reduce  cu peste jumătate numărul promovărilor”.

De asemenea, înghețarea angajărilor a dus la o scădere a numărului de noi angajați în agenția americană însărcinată cu diplomația mondială. „Talentul în diplomație nu poate fi reprodus peste noapte”, a scris Stephenson.

Ea a adăugat că, dacă un asemenea exod ar urma să se întâmple în rândurile militarilor, „mă aștept la o criză publică”.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…