Acasă Extern SUA solicită Iranului schimbări radicale

SUA solicită Iranului schimbări radicale

Statele Unite ale Americii au cerut, luni, Iranului schimbări radicale – renunțarea la programul nuclear, retragerea din război civil din Siria, ș.a. – sau se vor confrunta cu sancțiuni economice severe întrucât Administrația Trump și-a întârit abordarea față de Teheran.

Iranul a respins ultimatumul dat de Washington, iar un înalt oficial iranian a declarat că Statele Unite caută „schimbarea regimului” din Iran.

La două săptămâni după retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul, Administrația Trump avertizează că va impune „cele mai puternice sancțiuni din istorie,“ și a promis că va  „zdrobi“ operațiunile iraniene din străinătate, stabilind în continuare pe un curs de confruntare între Washington și Teheran.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a cerut schimbări profunde care ar obliga Iranul în mod efectiv să-și restângă influența militară și politică în Orientul Mijlociu, începând de la țărmurile Mării Mediterane.

Dacă Washingtonul va vedea schimbări tangibile în politicile Iranului, SUA este pregătit să ridice sancțiunile, a spus Pompeo, conform Reuters.

„Sancțiunile vor crește și mai mult în ​​cazul în care regimul nu schimbă cursul de calea inacceptabilă și neproductivă care a ales-o pentru sine și pentru oamenii din Iran“, Mike Pompeo în primul său discurs important de când a fost investit în funcția de Secretar de stat.

„Acestea vor fi cele mai puternice sancțiuni din istorie”, a adăugat șeful diplomației americane.

Pompeo a vizat politica de extindere a Iranului în Orientul Mijlociu prin sprijinirea grupurilor armate din țări precum Siria, Liban și Yemen.

El a avertizat că Statele Unite vor „zdrobi“ operațiunile iraniene în străinătate și a spus Teheranul trebuei să-și retragă forțele aflate sub comanda sa în războiul civil din Siria, în care acestea l-au pe  președintele Bashar al-Assad.

Președintele iranian Hassan Rouhani a respins cererile Secretarului de stat Mike Pompeo.

„Cine sunteți voi să decideți pentru Iran și pentru lume?”, a spus Rouhani, citat de agenția semi-oficială ILNA.

„Lumea de astăzi nu acceptă ca America să decidă pentru lume, deoarece țările sunt independente … această epocă se termină … Vom continua calea noastră cu sprijinul națiunii noastre”.

Tensiunea dintre SUA și Iran a crescut după retragerea Sua din acordul nuclear din 2015, menit să împiedice Teheranul să obțină arma nucleară.

Un oficial iranian de rang înalt a spus că remarcile lui Pompeo au arătat că Statele Unite impun „schimbarea regimului”, o frază asociată frecvent cu invazia SUA din Irak în 2003 și cu răsturnarea de la putere a președintelui Saddam Hussein, informează Reuters.

Pompeo a avertizat că, dacă Iranul și-ar relua programul nuclear, Washingtonul ar fi gata să răspundă, și a declarat că Administrația Trump va obliga societățile care fac afaceri în Iran să țină cont de sancțiunile SUA.

„Cererile noastre privind Iranul nu sunt nerezonabile: renunțarea la programul nuclear“, a spus  Pompeo. „În cazul în care aleg să se întoarcă la programul nuclear și încep îmbogățirea uraniului, suntem pe deplin pregătiți să răspundem pe măsură“, a spus șeful diplomației americane, refuzând să dea detalii, conform Reuters.

Pompeo a declarat că Washingtonul va colabora cu Departamentul Apărării și aliații săi împotriva Iranului în spațiul cibernetic și în zonele maritime.

Pentagonul a declarat că va lua toate măsurile necesare pentru a face față comportamentului iranian în regiune și a evaluat dacă aceasta ar putea include acțiuni noi sau dublarea pe cele actuale.

Numele unor lideri

Mike Pompeo a spus că, dacă Iranul face schimbări majore, Statele Unite sunt pregătite să diminueze sancțiunile, să restabilească relațiile diplomatice și comerciale complete și să sprijine reintegrarea țării în sistemul economic internațional.

Orice sancțiuni noi din partea SUA vor ridica costul comerțului cu Iranul și sunt de așteptat să descurajeze în continuare companiile occidentale să investească acolo, întrucât acestea oferă regimului politic și Corpului Gărzii Revoluționare Islamice ocazia de a-și întări puterea.

La începutul acestui an au avut loc ample proteste împotiva regimului , pe tot teritoriul Iranului, ca urmare a penuriei de alimente cu care se confruntă populația.

Discursul lui Mike Pompeo nu a cerut în mod explicit schimbarea regimului, dar el a cerut în mod repetat poporului iranian să nu-i tolereze pe liderii lor, numind în mod specific pe Rouhani și pe ministrul de Externe, Mohammad Javad Zarif.

„La sfârșitul zilei poporul iranian va ajunge să facă o alegere privind conducerea lor”, a spus Pompeo.

Suzanne Maloney, director adjunct al programului de politică externă a think-tank-ului Instituției Brooking, a spus că discursul lui Pompeo s-a dovedit a fi o strategie de schimbare a regimului.

Abordarea administrației „arată în mod explicit răspunderea pe care o are poporul iranian pentru a-și schimba conducerea sau pentru a face față presiunii financiare catastrofale”, a spus Maloney care a consiliat Departamentul de Stat în privinața Iranului  în Administrația Bush, între 2005-2007.

Analistul libanez Ghaleb Kandil, care are legături strânse cu grupul Hezbollah pro-Iran, a declarat că cerințele Washingtonului nu au funcționat anterior.

„Acestea sunt condiții care au fost testate în fazele anterioare ale presiunilor americane, înainte de acordul nuclear, când Iranul se afla în situații mai dificile decât în ​​zilele acestea, și nu s-a predat în fața acestor condiții și nu le-a acceptat”, a spus Kandil.

Pompeo a subliniat 12 solicitări din partea SUA pentru Iran, inclusiv pentru opri îmbogățirea uraniului,  să nu continue reprocesarea cu plutoniu și să închidă reactorul de apă grea.

De asemenea, Iranul trebuie să declare toate dimensiunile militare anterioare ale programului său nuclear și să abandoneze în mod definitiv și verificabil această activitate, a spus Mike Pompeo.

Cererea lui Mike Pompeo ca Teheranul să oprească îmbogățirea uraniului merge chiar mai departe decât acordul nuclear. Iranul declară că activitatea sa nucleară are utilizări medicale și va produce energie pentru a răspunde cererii interne și pentru a completa rezervele sale de petrol.

Washingtonul, aliații regionali, statele din Golf și Israelul, care sunt critici puternici ai acordului, au apreciat luni poziția Administrației Trump.

Statele europene semnatare a ale acordului nuclear – Franța, Marea Britanie și Germania – depun eforturi pentru a găsi o modalitate de a menține pactul nuclear în vigoare după ieșirea SUA.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…