Acasă Cultură Suedia: Scădere dramatică a numărului de creștini

Suedia: Scădere dramatică a numărului de creștini

La începutul acestui an, Biserica Suediei a raportat o scădere record a numărului de credincioși, ca  apogeu al tendinței din ultimii zeci de ani.

Începând de astăzi, Biserica Suediei deține aproximativ 6,1 milioane de membri, aproximativ 60% din populația totală a țării, care reprezintă un nivel istoric scăzut. Pentru comparație, Biserica Suediei a avut 7.8 milioane de membri în 1990, ceea ce indică o scădere de 22% în mai puțin de trei decenii

Scăderea numărului de botezuri este privită ca parte a tendinței generale a suedezilor care părăsesc biserica; imigrația nu a inversat această tendință, ca majoritatea grindinei din țările necreștine.

Aproape 50.000 de nou-născuți au fost botezați în Biserica Suediei în 2017, ceea ce corespunde unui nivel record de 42%, a raportat Radio Suedez. Unul dintre motive este că mai mulți părinți provin din străinătate și nu au nicio legătură cu Biserica Suediei.

„În anul 2000, 73% dintre suedezii nou-născuți au fost botezați, dar după aceea cifra a scăzut în mod constant. În 2010, am avut puțin peste jumătate dintre copiii nou-născuți botezați și acum este de aproximativ 42%, conform declarației lui  Pernilla Jonsson, directorul statisticii din Suedia, difuzată de postul de radio al Suediei.

În Stockholm, doar 32% dintre copiii nou-născuți au fost botezați,acesta fiind  cel mai mic procent din țară. În celălalt capăt este Norrbotten County, în nordul Suediei, unde 62% dintre nou-născuți au fost botezați.

Potrivit lui Johnsson, schimbările demografice care rezultă din imigrația în masă reprezintă unul dintre principalele motive ale schimbării.

„Aceasta se datorează în principal schimbărilor demografice, deoarece o mare parte a copiilor se nasc din părinți străini care nu sunt membri ai Bisericii Suediei și nu pot fi în nici un fel legați de Biserica Suediei, de aceea este normal ca ei să nu-și boteze copilul „, a explicat Pernilla Jonsson.

Jonsson a subliniat că ratele botezului au fost cele mai scăzute în orașele mari și în suburbiile acestora.

Cu toate acestea, scăderea religiozității printre suedezii etnici poate fi un alt motiv, deoarece declinul constant al numărului de botezuri a fost micșorat de declinul confirmărilor, întrucât doar 27% dintre suedezii de peste  15 ani se prezintă la biserică pentru confirmare.

Potrivit cifrelor recente din statisticile Suediei (SCB), publicate la începutul acestei săptămâni, aproape 25% din populația nordică de 10 milioane de locuitori au un fond străin, ceea ce reprezintă un record și o creștere de 14% față de 2016. În trei municipalități (Botkyrka, Södertälje și Haparanda), suedezii etnici sunt în prezent oficial o minoritate, iar Botkyrka 58% din locuitorii provin din străinătate.

După câteva valuri de imigrație din Finlanda în anii 1960 și 1970 și din Balcani în anii 1990, Suedia a înregistrat o creștere a solicitanților de azil din țările predominant musulmane din Orientul Mijlociu și Africa de Nord în ultimele două decenii, atingând un record record de 163.000 în 2015 .

Biserica Skummeslövs, Suedia.

Pentru a reflecta schimbarea populației, pastoratul Laholm caută acum permisiunea de a organiza funeralii musulmane la Biserica Skummeslövs, care este una dintre cele mai vechi din regiune, datând din anii 1100.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…