Acasă Cultură Teoria conspirației în cazul Benazir Bhutto

Teoria conspirației în cazul Benazir Bhutto

Deceniul parcurs de la asasinarea lui Benazir Bhutto arată punerea în aplicare a teoriei conspirației. Liderii Pakistanului au reușit cu succes să acopere conspiratorii deșii unele nume sunt de notorietate în rândul pakistanezilor.

Benazir Bhutto a fost prima femeie care a condus o țară musulmană. Deceniul parcurs de la asasinarea sa dezvăluie cine a ordonat moartea acesteia.

Bhutto a fost ucisă pe 27 decembrie 2007 într-un atentat sinucigaș executat de un tânăr de 15 ani, numit Bilal. Asasinatul s-a petrecut l-a finalul unui turneu electoral, la Rawalpindi, când se apropia de un convoi. Bilal a împușcat-o și s-a aruncat în aer. Bilal a executat asasinatul sub îndrumarea talibanilor pakistanezi.

Benazir Bhutto a fost fiica lui Zulfikar Ali Bhutto, primul prim-ministru ales în mod democratic al Pakistanului. Cariera sa politică a lui Zulfikar s-a încheiat prematur, a fost spânzurat de regimul militar al generalului Zia-ul Haq.

Benazir Butho a ocupat de două ori fotoliul de Prim-ministru al Pakistanului, în anii ’90, dar a fost întotdeauna nemulțumită de armată, care a folosit acuzații de corupție pentru ao elimina de la putere.

La momentul decesului Butho candida pentru al treilea mandat de premier. Asasinarea ei a provocat tulburări în rândul populației din Pakistan. Suporterii lui Bhutto au ieșit în stradă, au blocat drumurile, au aprins focuri și au strigat sloganuri anti-Pakistan.

Un deceniu mai târziu, generalul Pervez Musharraf, care a ocupat funcția de Președinte al Pakistanului în perioada 2001-2008, a sugerat că oamenii din instituția militară ar putea fi implicați în asasinarea ei.

Întrebat dacă elemente necinstite din cadrul unității militare ar fi putut să intre în contact cu talibanii pentru a pune la cale asasinatul, generalul Pervez Musharraf a răspuns: „Posibilitatea … Da, există, pentru că societatea este polarizată pe linii religioase”. Și, a spus el, acele elemente ar fi putut influența moartea ei.

Este o declarație surprinzătoare a unui fost șef de stat pakistanez. În mod normal, liderii militari din Pakistan nu dau nici o sugestie de complicitate a statului în atacurile jihadiste violente.

Întrebat dacă a avut informații specifice despre elementele necinstite implicate în asasinare, el a spus: „Nu am niciun fel de date disponibile, dar evaluarea mea este foarte precisă. Cred că … O doamnă care este cunoscută cu înclinații spre Vest este văzută suspicios de acele elemente. ”

Musharraf a fost el însuși acuzat de crimă și conspirație la crimă pentru uciderea și facilitarea crimei în cazul Bhutto. Procurorii spun că Musharraf a sunat-o pe Benazir Bhutto la Washington, pe 25 septembrie, cu trei săptămâni înainte de a se încheia cei opt ani de exil auto-impus.

Asistentul lui Bhutto, Mark Seighal și jurnalistul Ron Suskind au spus că au fost cu Bhutto când a primit apelul. Potrivit lui Seighal, imediat după convorbire Bhutto a spus: „Musharraf m-a amenințat și mi-a spus să nu mă întorc”, să nu revină.

Musharraf a spus că nu va fi responsabil pentru ce s-ar întâmpla cu Bhutto dacă s-ar întoarce, a declarat Seighal la BBC. „Și a spus că siguranța ei, securitatea ei depindea de relația pe care o are cu el”.

Musharraf neagă cu tărie că a sunat și respinge ideea că el ar fi ordonat crima. „Sincer, râd de asta”, a declarat recent pentru BBC. – De ce să o omor?

Procedurile judiciare împotriva lui Musharraf s-au blocat pentru că el este în exil auto-impus în Dubai. Fiul și moștenitorul lui Benazir Bhutto, Bilawal, resping negațiile acestuia.

„Musharraf a exploatat întreaga situație pentru a o asasina mama mea”, a spus el. „El a sabotat intenționat securitatea pentru a fi asasinată și scoasă din scenă”.

În timp ce cazul lui Musharraf este în așteptare, alții au fost achitați pentru crimă. În câteva săptămâni de la asasinat, cinci suspecți au mărturisit că l-au ajutat pe asasinatul lui Bhutto la comanda talibanilor pakistanezi și al-Qaeda.

Prima persoană care a fost arestată, Aitzaz Shah, a fost informată de talibanii din Pakistan că va fi un atentat pentru asasinarea lui Bhutto.

Alte două persoane, Rasheed Ahmed și Sher Zaman, au mărturisit că ei împreună cu doi veri de la Rawalpindi, Hasnain Gul și Rafaqat Hussain, i-au oferit cazare lui Bilal în noaptea dinaintea asasinatului.

Chiar dacă aceste confesiuni au fost retrase ulterior, înregistrările telefonice care arată locațiile și comunicațiile suspecților în orele de dinaintea asasinării lui Bhutto se coroborează. Hasnain Gul a condus poliția la unele dovezi fizice din apartamentul său.

ADN-ul din corpului lui Bilal, recoltat după atac, a fost testat într-un laborator american. ADN-ul a corespuns cu cel obținut de pe pantofii de pregătire, șapca și un șal  pe care Bilal le lăsase în casa lui Hasnain când și-a pus vesta de sinucidere.

Cu doar câteva luni în urmă, procurorii care erau încrezători că suspecții vor fi condamnați, au avut surpriza să constate, în luna septembrie, cum cazul s-a prăbușit, judecătorul a declart erori de procedură în modul de administrare al probelor și a dat achitare.

În Pakistan, este de notorietate că oamenii îl acuză pe soțul lui  Benazir Bhutto, Asif Zardari, că a organizat asasinarea. Afirmația se bazează în mod normal pe observația că, de când a devenit președinte după moartea lui Bhutto, el a fost persoana cel care a beneficiat cel mai mult.

Totuși, nu s-au produs nici un fel de dovezi care să indice că Asif Zardari a fost implicat în orice fel în moartea soției sale. El a negat afirmația în termenii cei mai puternici.

Azif Zardari spune că cei care nu au trecut prin durerea lui ar trebui să înceteze să-l acuze.

Asif Zardari se confruntă cu o altă acuzație: deși are competențe în calitate de președinte al țării, el nu a investigat în mod corespunzător uciderea soției sale.

Documentele oficiale secrete despre investigație au fost obținute de BBC. Acestea arată că anchetele poliției au fost atât de prost gestionate încât să sugerează că nu au vrut niciodată să găsească părțile implicate în asasinat, ocupându-se doar de ”nivelul de jos” care a pus în aplicare acțiunea și care sunt arestați deja.

Insuficiența investigațiilor poliției a fost deosebit de evidentă după prima încercare de asasinare a lui Bhutto, în 18 octombrie 2007 – cu două luni și jumătate înainte de a fi ucisă. Două bombardiere sinucigașe au atacat convoiul în care se afla Bhutto și au ucis peste 150 de persoane. Acesta fiind unul din cele mai mari atacuri susținute de jihadiștii din Pakistan.

Ancheta poliției a fost atât de superficială încât bombardierele nu au fost niciodată identificate.

Conducătorul anchetei, Saud Mirza, a spus că un om pe care l-a identificat că a fost în bombardier a avut caracteristici distinctive, sugerând că provenea dintr-o comunitate africană din Karachi. Acest indiciu  semnificativ despre identitatea suspectului nu a fost niciodată făcut public. .

Despre anchetarea asasinatului se spune că a fost blocată în mod repetat și în mod flagrant nu numai de militari, ci și de miniștrii lui Zardari. „Au existat mulți oameni în instituție care vroiau să ancheteze, dar li s-a refuzat”, a declarat Heraldo Munoz, șeful Comisiei ONU.

Și a spus că obstacolele au venit atât din partea politicienilor, cât și din partea armatei. Pe măsură ce ancheta a progresat, a spus el, securitatea casei echipei ONU a fost retrasă, la fel ca și personalul antiterorist care proteja personalul ONU, a spus Munoz.

O investigație a BBC a găsit dovezi care sugerează că doi bărbați care au ajutat asasinul adolescent să ajungă la Benazir Bhutto au fost împușcați la un punct de control militar, la 15 ianuarie 2008.

Nadir și Nasrullah Khan au fost studenți la o madrassa sprijinită de talibanii din nord-vestul Pakistanului. Alți studenți asociați cu asasinatul sau care au fost implicați în complot, de asemenea, au murit. Unul dintre cele mai detaliate documente oficiale obținute de BBC este o prezentare oficială PowerPoint la o adunare din  provincia Sindh, despre:

Abad ur Rehman, fost student la madrasa și fabricantul de bombe, care a ajutat la furnizarea sacoului de suicid folosit pentru a o ucide pe Benazir Bhutto. A fost ucis într-una din zonele tribale din Pakistan, la 13 mai 2010.

Abdullah care, conform prezentării adunării Sindh, a fost implicat în transportul vestelor de sinucidere înaintea atacului din Rawalpindi, care a omorât-o pe Bhutto. A fost ucis în Agenția Mohmand din nordul Pakistanului într-o explozie la 31 mai 2008.

Un alt deces legat de asasinat a fost a lui Khalid Shahenshah, unul dintre agenții de securitate ai lui Bhutto. Shahenshah se afla la câțiva metri de Bhutto, în timp ce acesta îți susținea discursul final în Rawalpindi. Aparatul video îl arată că face o serie de mișcări ciudate pentru care nimeni nu a oferit nici o explicație rezonabilă. Imaginile gesturilor lui Khalid au devenit virale, iar la 22 iulie 2008 acesta a fost împușcat în afara casei sale din Karachi.

Următoarea victimă a fost procurorul, Chaudhry Zulfikar. Un profesionist cu o largă recunoaștere pentru competența sa, le-a spus prietenilor că face progrese reale în investigația Bhutto. La 3 mai 2013, Zulfiqar a fost împușcat pe străzile din Islamabad în timp ce mergea la o audiere în cazul Bhutto.

Un martor dovedit a fi în viață

În cele din urmă, există un om despre care se spune că a murit, dar, de fapt, este încă în viață. În mărturisirea lor, presupușii conspiratori au spus că în ziua asasinatului, un al doilea sinucigaș pe nume Ikramullah l-a însoțit pe Bilal. Odată ce Bilal și-a îndeplinit sarcina, serviciile lui Ikramullah nu erau obligatorii și el a plecat nevătămat.

Ani de zile oficialii pakistanezi au insistat că Ikramullah a fost ucis într-un atac cu dronă. În 2017, procurorul-șef Mohammad Azhar Chaudhry a declarat pentru BBC că dovezile adunate de agenții de investigație din Pakistan, rude și oficiali guvernamentali au stabilit că „Ikramullah este mort”.

Totuși, în august 2017, autoritățile pakistaneze au publicat o listă de 28 de pagini a celor mai căutați teroriști din țară. La numărul nouă, se afla Ikramullah, rezident în suduli Waziristan și implicat, a conform listei, în atacul de suicid asupra lui Benazir Bhutto.

BBC a aflat că, Ikramullah trăiește acum în estul Afganistanului, unde a devenit comandantul taliban din Pakistan.

Asasinarea lui Benazir Bhutto și modul în care s-a derulat ancheta în acest caz spun totul despre modul în care funcționează Pakistanul.

 

5/5 - (21 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…