Acasă Extern Testele nord-coreene – risc pentru avioane

Testele nord-coreene – risc pentru avioane

Racheta balistică lansată de Coreea de Nord a fost văzută de echipajul companiei aeriene Cathay Pacific.

Echipa aflată la bordul unui avion Cathay Pacific care zbura peste Japonia a raportat o bănuială suspectată de testul cu racheta nord-coreeană de săptămâna trecută, a afirmat compania aeriană.

Compania a confirmat BBC că echipajul a asistat la „ceea ce este suspectat a fi reintrarea rachetei” în atmosfera pământului.

Compania aeriană a adăugat că, în condițiile în care testul nu a fost anunțat, nu au fost modificate rutele de zbor.

Pe 29 noiembrie, Coreea de Nord a testat o nouă rachetă balistică intercontinentală, despre care a spus că ar putea ajunge oriunde în SUA.

Lansarea a sporit tensiunea cu Coreea de Sud și Statele Unite, care au început astăzi cel mai mare exercițiu militar comun, despre care guvernul nord-coreean a spus că este o „provocare totală”.

Descrisă de Phenian ca fiind cea „cea mai puternica rachetă”, lansarea din 29 noiembrie s-a încheiat în apele japoneze, dar a zburat mai mult decât rachetele anterioare lansate de Coreea de Nord.

Potrivit ziarului ”South China Morning Post”, managerul general al companiei  aeriene Cathay, Mark Hoey, a declarat personalului într-un mesaj că „astăzi echipajul lui CX893 a raportat: am fost martori la aruncarea în aer a rachetei RPDC (Coreea de Nord) și la cădere în apropierea locației noastre actuale”.

Lansarea a fost mărturisită, de asemenea, de două aeronave din Coreea de Sud care se întorceau din SUA la Seul.

Spre deosebire de alte țări, Coreea de Nord nu își anunță testele cu rachete, ceea ce înseamnă că acestea sunt lansate fără avertisment, ceea ce prezintă un potențial de risc pentru avioane.

Phenian are acces la date privind aviația civilă internațională, astfel încât să poată studia spațiul aerian înainte de orice lansare.

Riscul unui incident rămâne scăzut, dar este un lucru pe care companiile aeriene îl iau în considerare. La începutul lunii august, Air France și-a extins zona no-fly în jurul Coreei de Nord, după ce a relatat că unul dintre avioanele sale a zburat în apropiere de traseul unei rachete nord-coreene.

Exercițiul militar comun SUA și Coreea de Sud, numit Vigilant Ace, începe astăzi și va dura cinci zile. Acesta va implica circa 230 de avioane, inclusiv două duzini de avioane Stealth și zeci de mii de militari.

Coreea de Nordul a condamnat exercițiile, spunând în weekend că Statele Unite „cerșesc un războiu nuclear” și că  „iau în considere serios” contramăsurile la aceste exerciții.

 

5/5 - (6 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Adela BOTOȘ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Întâlnire Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cot…