Acasă Extern Theresa May va discuta cu Donald Tusk despre propunerea CE

Theresa May va discuta cu Donald Tusk despre propunerea CE

Premierul britanic Theresa May se întâlneşte, joi, la Londra cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, cu 24 de ore înaintea unui discurs important privind relaţiile Marii Britanii cu Uniunea Europeană după Brexit, a relatat BBC News.

Întrevederea are loc în contextul unor tensiuni privind propunerea Comisiei Europene pentru acordul de Brexit, prezentată miercuri de către Michel Barnier, negociatorul-şef al UE pentru Brexit.

Theresa May a declarat că propunerile UE privind statutul Irlandei de Nord ameninţă integritatea constituţională a Marii Britanii. Blocul comunitar spune că Marea Britanie trebuie să vină cu o alternativă viabilă la propunerile Bruxellesului.

May a subliniat că „niciun premier britanic” nu ar putea fi de acord cu o propunere care creează o frontieră vamală şi normativă în Marea Irlandeză şi că va transmite „în mod clar” această poziţie oficialilor UE.

Guvernul britanic spune că discursul premierului britanic de vineri va oferi Uniunii Europene claritatea cerută privind relaţiile comerciale pe care le vrea Marea Britanie după Brexit, în 29 martie 2019.

Premierul britanic a declarat că obiectivul său pe termen lung este un „parteneriat economic personalizat”, susţinut de un acord de liber schimb cuprinzător care să garanteze accesul fără taxe pe pieţele Uniunii Europene pentru bunurile şi serviciile britanice.

Miercuri, Comisia Europeană a publicat un proiect de acord de Brexit în care propune stabilirea unei „zone comune de reglementare” pe întreaga insulă Irlanda, fără frontiere interne, în cazul în care Londra nu găseşte soluţii pentru menţine deschisă graniţa între Irlanda şi regiunea britanică Irlanda de Nord.

Iniţiativa prevede ca „teritoriul Irlandei de Nord, excluzând apele teritoriale ale Marii Britanii (…) ar urma să fie considerat ca făcând parte din teritoriul vamal al Uniunii Europene”. Controalele vamale vor fi „efectuate în comun de autorităţile vamale ale Uniunii Europene şi cele din Marea Britanie care au competenţe pe teritoriul Irlandei de Nord”.

 

5/5 - (8 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…