Acasă Economie Trump: Rusia și China ”joacă pe devalorizarea monedei”

Trump: Rusia și China ”joacă pe devalorizarea monedei”

Președintele american Donald Trump a acuzat luni Rusia și China de devalorizarea propriilor monede în timp ce Statele Unite majorează ratele dobânzilor, relatează Reuters.

„Rusia și China joacă pe cartea  devalorizării monedei, în timp ce SUA continuă să majoreze ratele dobânzilor. Nu este acceptabil! „, a scris Donald Trum pe conturl său de Twitter.

Mesajul lui Trump se referă la ceea ce el consideră avantaje comerciale neloiale: dacă moneda unei țări este în mod artificial scăzută, exporturile sale sunt mai competitive. Ratele superioare ale dobânzilor din SUA ar crește, în general, valoarea dolarului, făcând exporturile din SUA mai scumpe.

De când Donald Trump a preluat mandatul în ianuarie 2017, dolarul a slăbit substanțial împotriva majorității monedelor, inclusiv a yuanului chinez și a rublei, în ultimele săptămâni de când SUA a impus sancțiuni Rusiei.

Față de yuan dolarul a scăzut cu 8,6% de la 20 ianuarie 2017, în timp ce s-a apreciat cu 4,5% față de rublă.

De când SUA a anunțat sancțiuni împotriva oligarhilor ruși la începutul acestei luni, dolarul a slăbit cu aproape 4% față de moneda rusă. Câștigul a fost în întregime anulat de scăderea de două zile de 8,4 la sută în ruble, în 9 și 10 aprilie.

Pe scară mai largă, indicele dolarului american, care măsoară valoarea dolarului în comparație cu un coș de valute importante ale partenerilor comerciali, a scăzut cu 11,2%, de când  Donald Trump a devenit președinte.

Trezoreria americană, într-un raport semestrial prezentat vineri, s-a abținut din nou de la numirea unor parteneri comerciali importanți ca fiind manipulatori de monedă. Raportul a a fost realizat deoarece administrația Trump urmărește eventualele tarife, negocieri și alte restricții pentru a încerca să reducă deficitul comercial masiv cu China.

Raportul nu a menționat amenințările recente ale președintelui Trump de a impune taxe în valoare de miliarde de dolari pe mărfurile chineze asupra practicilor de proprietate intelectuală de la Beijing sau a restricțiilor de trezorerie în privința investițiilor chineze în Statele Unite.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Maria SECĂREȘ
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

A murit Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore din filmul ”Zorba Grecul”

Marele compozitor grec Mikis Theodorakis a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani la Ate…