Acasă Extern UE discută noile sancțiuni pentru Iran 

UE discută noile sancțiuni pentru Iran 

Ambasadorii Uniunii Europene au discutat, miercuri, noile sancțiuni împotriva Iranului, au afirmat diplomați, în cadrul unor planuri menite să-l convingă pe președintele american Donald Trump să păstreze un acord nuclear cu Teheranul.

UE urmează să decidă impunerea suplimentară de sancțiuni la reuniunea miniștrilor de externe luna viitoare, au declarat patru diplomați pentru Reuters.

Președintele Trump le-a dat semnatarilor europeni termen limită până la 12 mai pentru a „remedia defectele teribile” ale înțelegerii nucleare cu Iranul din 2015, convenită de predecesorul său Barack Obama, sau va refuza să extindă acordul SUA.

Marea Britanie, Franța și Germania au propus sancțiunile suplimentare ale UE împotriva programelor de rachete balistice ale Iranului și a rolului său în războiul din Siria, potrivit unui document confidențial văzut de Reuters. Speranța este aceea de a încuraja administrația Trump să elibereze noi derogări, împiedicând retragerea din acord a S.U.A. în cadrul înțelegerii de luna viitoare.

Un diplomat a indicat următoarea reuniune a miniștrilor de externe ai UE de la Luxemburg, pe 16 aprilie. „Ideea este să avem o decizie finală privind sancțiunile pentru Iran la Consiliul Afacerilor Externe din aprilie”, a spus diplomatul.

Sancțiunile nu ar implica măsurile care au fost ridicate în cadrul acordului nuclear, ci ar viza sancțiuni individuale aplicate iranienilor și modul în care Iranul se află în spatele armelor balistice și sprijinul acordat guvernului președintelui sirian Bashar al-Assad, care este, de asemenea, supus sancțiunilor.

O listă de nume a fost transmisă guvernelor UE, a spus un al doilea diplomat.

Steagurile Uniunii Europene flutură în fața sediului Comisiei Europene la Bruxelles, Belgia, martie 2018.

Iranienii vizați vor fi supuși înghețării activelor și interdicțiilor privind călătoriile în UE sau de a face afaceri cu companiile din blocul comunitar.

Reprezentanții UE au discutat posibile sancțiuni în baza întâlnirii de săptămâna trecută a miniștrilor de externe de la Bruxelles, care au fost de acord că Iranul trebuie să fie determinat să își asume rolul avut  în războiul de șapte ani din Siria.

La această întâlnire, Franța a cerut UE să ia în considerare noi sancțiuni împotriva Iranului, invocând în mod public „proliferarea rachetelor balistice și a rolului foarte important al Teheranului în Orientul Mijlociu.

Ca răspuns, Franța, Marea Britanie și Germania – cele trei semnatare europene ale înțelegerii nucleare – au propus, la 18 martie, noi sancțiuni din partea tuturor guvernelor comunitare, de la state precum Suedia și Irlanda, care se situează în mod tradițional neutru, la cei mai apropiați aliați ai Iranului, Italia și Grecia.

Orice măsuri luate la nivelul UE ar fi primii pași semnificativi punitivi de când blocul comunitar a anulat anul trecut sancțiunile economice globale asupra Iranului, ca urmare a acordului de reducere a ambițiilor nucleare ale Teheranului pentru cel puțin un deceniu.

Un alt diplomat a declarat că discuțiile din capitalele UE se îndreaptă în favoarea noilor sancțiuni, parțial după ce rachetele balistice aruncate de miliția houthi, sprijinită de Iran, au ucis, duminică, un bărbat în Riad.

5/5 - (6 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…