Acasă Economie UE va taxa importurile din SUA

UE va taxa importurile din SUA

Dacă președintele Donald Trump impune tarife pe oțelul și aluminiul european, Uniunea Europeană va taxa importurile americane cu 25%.

Cecilia Malmström, comisarul european pentru comerț, a declarat produsele Levi se află pe lista proiectelor de bunuri din SUA care urmează să fie impozitate.

Săptămâna trecută, președintele Trump a declarat că va impune taxe pentru importurile de oțel și aluminiu, declarând că „războaiele comerciale sunt bune”. Comentariile sale au determinat reacții în întreaga lume.

Premierul britanic Theresa May și-a exprimat îngrijorarea, duminică, în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele Trump.

Care este perspectiva UE?

Acțiunile de la marii producători europeni de automobile au scăzut luni după declarația președintelui Trump de a impozita și autovehiculele.

Donald Trump a spus că, dacă UE „dorește să-și mărească în continuare tarifele și barierele deja mari pentru companiile americane… vom aplica pur și simplu o taxă pe autovehiculele lor”.

Statele Unite sunt o piață importantă pentru autoturismele construite în Europa. Cererea SUA pentru mașinile construite în Marea Britanie a crescut cu 7% în 2017, exporturile ajungând la aproape 210.000, iar SUA este în prezent cel de-al doilea partener comercial al Marii Britanii după UE, ocupând 15,7% din exporturile auto, a relatat BBC.

Joi, Donald Trump a declarat că importurile de oțel vor fi supuse unui tarif de 25%, iar aluminiul 10%. Iar sâmbătă a amenințat cu taxarea importurilor de automobile fabricate în UE.

” Statele Unite au un deficit de comerț anual de 800 de miliarde de dolari din cauza înțelegerilor și politicilor noastre foarte proaste. Locurile noastre de muncă și bogăția sunt oferite altor țări care au profitat de noi ani de zile. Ei râd de cât de nebuni au fost liderii noștri” a postat pe Twitter Donald Trump

În luna ianuarie, Donald Trump a anunțat tarifele pentru importurile de panouri solare și mașinile de spălat.

Ce fac partenerii comerciali din SUA?

Șefii comerțului UE ar putea aplica tarife de 25% pe importurile de aproximativ 3,5 miliarde de dolari din SUA – blugi Levi, motociclete Harley-Davidson și whisky Bourbon.

Premierul britanic Theresa May a spus că Preocuparea Marii Britanii” est profundă cu privire la anunțul președintelui privind tarifele la oțel și aluminiu, menționând că acțiunea multilaterală este singura modalitate de a rezolva problema supracapacității globale în interesul tuturor părților. “

Zhang Yesui, purtătorul de cuvânt al Congresului Național al Poporului chinez, a declarat că este natural să „există o anumită fricțiune” între SUA și China, având în vedere că volumul schimburilor dintre ele a depășit anul trecut 580 de miliarde de dolari. Dar a spus că țara sa va lua „măsurile necesare” dacă interesele sale ar fi afectate.

Canada a declarat că tarifele ar provoca perturbări pe ambele părți ale frontierei. Primul ministru canadian Justin Trudeau a declarat că este „sigur că vom continua să putem apăra industria canadiană”.

Brazilia, Mexicul și Japonia au declarat că vor lua în măsuri ca replică la tarifele SUA, în cazul în care președintele Trump își va continua planul săptămâna viitoare.

Inițiativa Administrației Trump a fost, de asemenea, puternic criticată de Fondul Monetar Internațional și de OMC.

O parte din parlamentarii republicani au pus la îndoială înțelepciunea propunerii de tarifare și l-au îndemnat pe președinte să-și reconsidere poziția.

Senatorul republican Orrin Hatch a spus că cetățenii americani ar fi obligați să plătească.

Senatorul Ben Sasse a fost de acord că „protecționismul din secolul al XVIII-lea va aduce costuri pentru familiile americane”.

Jason Furman, fost președinte al Consiliului economic sub președintele Obama, a declarat că tarifele propuse sunt „o modalitate foarte costisitoare și ineficientă de a ajuta un număr mic de americani”.

Organizațiile din industrie, cum sunt Asociația SUA pentru producătorii de motoare și echipamente, și-au exprimat profunda îngrijorare

Americanii din Pennsylvania și Indiana, însă, au salutat poziția lui Donald Trump.

Există loc de compromis?

Președintele Trump a sugerat luni că, dacă Statele Unite ar realiza o afacere mai bună pentru ultimul acord nord-american de comerț liber (NAFTA), el ar abandona planurile de tarifare pentru importurile de oțel din Canada și Mexic.

” Avem deficite comerciale mari cu Mexicul și Canada. Acordul NAFTA, care este în curs de renegociere, a fost o afacere proastă pentru SUA. Trebuie relansate companiile și locurile de muncă. Tarifele pe oțel și aluminiu se vor încheia numai dacă se va semna un nou acord corect cu NAFTA. De asemenea, Canada trebuie..”, a postat pe Twitter președintele Trump.

Modificările substanțiale ale acordului NAFTA nu se vor întâmpla în curând. Runda actuală a discuțiilor cu NAFTA despre actualizarea tratatului urmează să se încheie luni, dar s-au atins puține probleme.

Dezechilibrul comercial al SUA

Statele Unite importă oțel din peste 100 de țări și importă de patru ori mai mult oțel din străinătate decât exportă.

Începând din anul 2000 industria siderurgică din SUA a suferit, producția a scăzut odată cu numărul angajaților.

Statele Unite reprezintă cea mai mare piață de export pentru autovehiculele fabricate în UE, reprezentând 25% din totalul de 192 miliarde de euro de autovehicule exportate în 2016; China este pe locul doi, cu 16%.

5/5 - (10 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…