Acasă Economie China crește tarifele pentru importurile din SUA

China crește tarifele pentru importurile din SUA

China a impus tarife de până la 25% la 128 de bunuri importate din SUA, inclusiv carnea de porc și vinul, după ce președintele american Donald Trump a mărit taxele pentru importurile de oțel și  aluminiu în luna martie.

Tarifele pentru produsele importate de China din SUA se aplică de luni și afectează bunuri de 3 miliarde de dolari.

Beijingul a declarat că acțiunea este de a „proteja interesele Chinei și a echilibra” pierderile cauzate de noile tarife americane.

China a afirmat anterior că nu dorește un război comercial, dar va acționa în consecință dacă economia ei va fi afectată.

Însă, președintele Trump a insistat că „războaiele comerciale sunt bune” și că ar trebui să fie „ușor” pentru SUA să câștige unul.

Autoritățile americane au anunțat deja planurile pentru tarife suplimentare direcționate pentru zeci de miliarde de dolari de importuri chineze, a informat BBC.

SUA spune că răspunde la practicile comerciale neloiale ale Chinei care afectează companiile americane, dar crește posibilitatea ca tot mai multe măsuri să fie luate în ceea ce a devenit o bătălie comercială pentru reciprocitate, a adăugat BBC.

Furtul de proprietate intelectuală din străinătate de către China, spune Washingtonul. Dacă companiile internaționale doresc să opereze în China, trebuie să-și predea proprietatea intelectuală pentru privilegiu, dând astfel tehnologii avansate mâinile inginerilor chinezi.

Există dezechilibrul general în comerțul dintre SUA și China, cu un excedent chinez mare, ceea ce înseamnă că, China este potențial mult mai expusă unui război comercial decât SUA. Din acest motiv, Beijingul va dori să negocieze o cale de ieșire din această demonstrație tarifară escaladată.

Primul său set de tarife este relativ ușor, dar vine ca răspuns la prima rundă de tarife americane și un al doilea răspuns a fost deja anunțat. Există mult mai multe companii americane care urmează să fie afectate, iar alte state, în special cele din Europa și Asia, ar putea fi în curând atrase în acest conflict.

Care sunt produsele afectate de taxele chineze?

Produsele din aluminiu și carnea de porc congelată vor fi vor fi supuse unui tarif suplimentar de 25% – în afară de taxele existente.

Mai multe alimente americane, inclusiv fructele cu coajă lemnoasă, fructele proaspete și uscate, ginsengul și vinurile vor suferi o creștere a tarifelor cu 15%.

Barele de oțel laminate vor avea o creștere cu 15% a taxelor.

De ce se întâmplă acest lucru acum?

China a declarat că noile tarife sunt o măsură de represalii la decizi președintelui Trump de a majora taxele la importurile de oțel și aluminiu.

Dar mai pot apărea și alte impozite.

Pe 22 martie, SUA au declarat că intenționează să impună taxe de până la 60 miliarde de dolari importurilor chinezești și să limiteze investițiile chineze în SUA, ca represalii la anii de furt de proprietate intelectuală.

Casa Albă a declarat că acționează pentru a combate concurența neloială din partea economiei chineze conduse de stat.

Rămâne de văzut dacă China va decide măsuri mai puternice. În teorie, Beijingul ar putea impozita companiile americane de tehnologie precum Apple, de exemplu. O astfel de inițiativă ar putea forța giganții americani să crească prețurile produselor pentru a compensa taxele de import.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…