Acasă Economie UE impune taxe la importurile din SUA

UE impune taxe la importurile din SUA

Statele Uniunii Europene au susținut joi, în unanimitate, un plan de impunere a taxelor de import pentru produsele americane, de 2,8 miliarde de euro (3,3 miliarde de dolari), după ce Washingtonul a impus, la 1 iunie, tarife la importul de oțel și aluminiu.

Măsurile urmează să fie adoptate de Comisia Europeană,care se reuni într-o ședință  programată la 20 iunie. Masurile ar trebui să intre în vigoare până la sfârșitul lunii iunie sau la începutul lunii iulie.

Comisia Europeană a propus stabilirea unor taxe de 25% pentru bunurile din S.U.A., cum ar fi sucul de portocale, bourbonul, blugi, motocicletele,ș.a.  ca răspuns la ceea ce se consideră o acțiune ilegală din partea SUA,, care afectează 6,4 miliarde de euro din exporturile UE.

La începutul lunii iunie, președintele american Donald Trump a impus tarife de 25% la oțel și de 10% la aluminiul importate din Uniunea Europeană, Canada și Mexic, anulâns scutirile care au fost aplicate începând cu luna martie.

Canada a anunțat că va impune tarife la importurile din SUA în valoare de 16,6 miliarde de dolari canadieni (12,9 miliarde de dolari SUA). Mexicul aplică de săptămâna trecută tarife la importurile de oțel, carne de porc și bourbon aduse din SUA

Unele produsele ce urmează a fi tarifate au fost alese de către UE pentru a viza statele care sunt în fieful republicanilor americani, care încearcă să-și păstreze controlul asupra ambelor camere ale Parlamentului în alegerile ce vor fi disputate în ​​noiembrie.

Comisia Europeană a a trimis o contestație la Organizația Mondială a Comerțului împotriva tarifelor impuse de SUA. În plus, aceasta evaluează necesitatea luării unor măsuri pentru a preveni creșterea bruscă a importurilor de oțel și aluminiu în Europa, deoarece exportatorii din afara UE au deturnat produsul inițial destinat Statelor Unite.

Președintele Donald Trump a spus la summitul G7 că Statele Unite au fost până acum ”o pușculiță din care lua toată lumea”.  În campania electorală din 2016, Donald Trump a promis creșterea numărului de locuri de muncă în SUA și implicit a veniturilor clasei de mijloc, iar impunearea de   tarife la anumite importuri se înscrie în acest plan.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Adela BOTOȘ
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Întâlnire Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cot…