Acasă Economie SUA impune noi tarife Chinei

SUA impune noi tarife Chinei

Statele Unite impun noi taxe pe mărfurile importate din China, în valoare de 200 miliarde de dolari, pe fondul escaladării războiului comercial cu Beijingul.

Noile taxe se vor aplica la aproape 6.000 de articole, marcând cea mai mare rundă de tarife americane, până acum.

Bunurile chinezești cum sunt genți de mână, orez și textile vor fi incluse în noile taxe, dar unele elemente, cum sunt ceasurile inteligente, au fost excluse.

China a promis anterior că va lua măsuri similare pentru mărfurile importate din SUA.

Noile taxe vor intra în vigoare începând cu 24 septembrie, începând de la 10% și crescând la 25% de la începutul anului viitor, cu excepția cazului în care cele două țări vor ajunge la o înțelegere.

Președintele american Donald Trump a declarat că ultima rundă de tarife este un răspuns la „practicile comerciale neloiale ale Chinei, inclusiv subvențiile și regulile care impun companiilor străine, în anumite sectoare, să aducă parteneri locali.

„Am fost foarte clar în legătură cu tipul de schimbări care trebuie făcute și am oferit Chinei oportunitatea de a ne trata mai corect. Dar, până acum, China nu a vrut să-și schimbe practicile”, a spus președintele Trump.

El a avertizat, de asemenea, că, dacă China va lua măsuri similare, atunci SUA va „urma imediat faza a treia”, ceea ce ar însemna impunerea unor taxe suplimentare pe alte produse de chineze în valoare de 267 de miliarde de dolari.

Dacă se va continua cu alte tarife de 267 de miliarde de dolari, ar însemna că practic toate exporturile din China către Sua vor face obiectul unor noi taxe.

SUA a impus deja tarife

SUA a impus deja tarife asupra importurilor din China, această ultimă rundă marchează cel de-al treilea set de tarife puse în mișcare până în prezent în acest an.

În iulie, Casa Albă a majorat taxele pentru produsele chinezești în valoare de 34 miliarde de dolari. În ultima lună, războiul comercial din ce în ce mai accentuat a crescut când Statele Unite au adus o taxă de 25% pe un al doilea val de bunuri în valoare de 16 miliarde de dolari.

Războiul comercial condus de președintele Trump ar putea face ca toate importurile SUA din China să fie afectate de tarife

Această ultimă rundă înseamnă că aproximativ jumătate din importurile chineze sunt supuse acum noilor taxe.

Este, de asemenea, cel mai mare set de tarife până în prezent și, spre deosebire de rundele anterioare, această ultimă listă vizează bunurile de consum.

Aceasta înseamnă că gospodăriile pot începe să simtă impactul datorită prețurilor mai mari.

Companiile americane au declarat deja că sunt îngrijorate de efectul unor costuri mai mari asupra afacerilor lor și avertizează cu privire la riscul reducerii locurilor de muncă.

Tarifele Trump vor afecta creșterea globală, avertizează FMI

În timp ce economiștii estimează, în general, că tarifele vor avea un impact redus asupra economiei americane, au avertizat că efectele sunt dificil de prezis.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…