Acasă Diverse În 2030 China va avea cea mai mare populație creștină de pe glob

În 2030 China va avea cea mai mare populație creștină de pe glob

Creștinii creștinii sunt cel mai mare grup religios din lume, 2,38 miliarde, reprezentând aproape o treime (31%) din cei 7,3 miliarde de oameni ai Pământului, potrivit unei noi analize demografice a Centrului de Cercetare Pew.

Raportul organizației arată că numărul de creștini din Europa, considerat centrul  acestei religii, este în declin.

Creștinii au avut cele mai multe nașteri și decese ale oricărui grup religios în ultimii ani, conform modelelor demografice ale Centrului de Cercetare Pew. Între 2010 și 2015, s-au născut aproximativ 223 milioane de copii și au murit aproximativ 107 milioane de creștini, rezultând o creștere naturală de 116 milioane.

Însă, în rândul creștinilor din Europa, datele sunt inversate. Mortalitatea a depășit numărul nașterilor cu aproape 6 milioane în această scurtă perioadă de timp. Scăderea naturală a populației creștine ca urmare a îmbătrânirii din Europa este unică în comparație cu creștinii din alte părți ale lumii și a altor grupuri religioase.

Începând cu anii 1980, China a înregistrat o creștere semnificativă a aderenților la creștinism. Există trei organizații creștine reglementate de stat, numeroase biserici neafiliate sau neidentificate unde se desfășoară ceremonii religioase.

În anul 2010, Centrul de Cercetare Pew a estimat că în China există 67 de milioane de creștini, ceea ce reprezintă aproximativ 5% din populația țării. Se estimează că 58 de milioane de creștini sunt protestanți. Statistica pentru anul 2010, a  Academiei Chineze de Științe Sociale din Beijing indicau 29 de milioane de creștini.

Guvernul chinez nu face diferența între catolici și protestanți și a stabilit numărul acestora între 23 și 40 de milioane, în anul 2014.           Potrivit cercetării făcute de Rodney Pennington, care studiază tendințele religioase pentru O.M.F. International, în previziunile pentru 2030 se estimează că populația creștină din China va fi de 200 de milioane de credincioși, în majoritate protestanți. Dacă estimarea se va concretiza acesta înseamnă că deși China este un stat comunist va fi țara cu cea mai mare populație creștină de pe glob.

Creșterea exponențială a credinței creștine în China poate fi urmărită în două momente ale istoriei moderne a Chinei: lansarea Revoluției Culturale a lui Mao Zedong în 1966 și a masacrului din Piața Tienanmen din 1989. Milioane de oameni nevinovați și-au pierdut viața în aceste evenimente și prin urmare mulți oameni au încetat să creadă în ideologiile marxist-leninistă și maoistă.

Directorul Centrului de Religie și Societatea Chineză de la Universitatea Purdue, Fenggyang Yang, a menționat într-un eseu publicat în revista ”Slate” că protestantismul crește în China cu mai mult de 10% în fiecare an. În 1980, în China erau aproximativ 3 milioane de creștini, până în 2010, acest număr a crescut la 58 de milioane. El sugerează că până în 2025 ar putea exista 255 de milioane de creștini. Chiar și odată cu creșterea impresionantă a creștinismului, China este oficial un stat ateu.

5/5 - (6 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…