Acasă Extern China acuză SUA de aroganță

China acuză SUA de aroganță

Beijingul a acuzat Statele Unite de aroganță luni, după ce delegația Statelor Unite a respins o rezoluție a Consiliului de Apărare al Organizației Națiunilor Unite, introdusă de Beijing privind programul de drepturi win-win în relațiile internaționale.

Statele Unite au votat „nu” la ședința consiliului de la Geneva, un diplomat american afirmând că intenția oficialilor chinezi este „de a-li glorifica pe șeful statului introducându-i gândirea în lexiconul internațional privind drepturile omului”.

China a condus o rezoluție la Consiliul ONU, a doua în aproape 12 ani, prin care solicită o „cooperare reciproc avantajoasă”.

Australia, Marea Britanie, Japonia și Elveția au fost printre cei care s-au abținut, deși numeroși trimiși au vorbit împotriva textului.

Această poziție a SUA se adaugă tensiunile dintre Beijing și Washington, care sunt blocate într-o dispută comercială după ce președintele american Donald Trump a anunțat planuri pentru tarifarea importurilor chinezești până la valoare de 60 miliarde dolari, căt este deficitul balanței comerciale între cele două state.

”Comentariile acestui oficial american de la Geneva au fost extrem de nerezonabile și reflectă ignoranța acdentuată și mândria SUA”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, Hua Chunying.

Multe țări au afirmat în cadrul reuniunii că rezoluția chineză reflectă dorințele comune ale comunității internaționale și contribuie la creșterea capacității țărilor în curs de dezvoltare de a vorbi despre problemele drepturilor omului, a adăugat Hua.

Președintele chinez Xi Jinping a supravegheat o atenuare a tuturor formelor de disidență din societatea chineză, trimițând după gratii zeci de activiști pentru trepturile omului.

China neagă în mod obișnuit acuzațiile de abuzuri privind drepturile omului, spunând că cei care critică sunt cei care provoacă prejudicii, China fiind o țară cu statut de stat de drept și urmărește în justiție numai persoanele care încalcă legea.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…