Acasă Economie China reduce tarifele de import

China reduce tarifele de import

Președintele chinez Xi Jinping a promis marți că va deschide economia țării și va reduce tarifele de import pentru produse, inclusiv pentru autoturisme, într-un discurs văzut ca o încercare de a dezamorsa disputa privind escaladarea comercială cu Statele Unite.

În timp ce majoritatea angajamentelor au fost o reiterare măsurilor anunțate anterior, pentru care grupurile de afaceri străine spun că punerea în aplicare este așteptată de mult timp, comentariile lui Xi au arătat acțiunile futures din SUA, dolarul și acțiunile asiatice.

Xi a spus că, China va mări brusc accesul pe piață pentru investitorii străini, o doleanță principală a partenerilor comerciali ai țării și un punct de vedere al administrației președintelui american Donald Trump, care a amenințat cu miliarde de dolari în tarifele de import pentru bunurile chinezești.

Discursul de la Forumul Boao pentru Asia din provincia sudică Hainan a fost anticipat ca una dintre primele anunțuri  majore ale lui Xi Jinping într-un an în care Partidul Comunist aflat la guvernare marchează cea de-a 40-a aniversare a reformelor sale economice reale și a politicii de deschidere inițiate de fostul lider Deng Xiaoping.

Xi a declarat că, China va ridica limita firmelor străine în sectorul de automobile, nave și aeronave „cât mai curând posibil” și va ridica măsurile anunțate anterior pentru a deschide sectorul financiar.

„În acest an, vom reduce considerabil tarifele pentru importul auto și, în același timp, vom reduce tarifele la alte produse”, a spus Xi.

El a mai spus că „mentalitatea Războiului Rece” și izolaționismul vor „lovi pereții de cărămidă”. Discursul său nu a menționat în mod expres Statele Unite sau politicile comerciale americane.

Oficialii chinezi au promis ină din 2013 va limita restricțiile privind asociațiile în participațiune străine în industria auto, ceea ce ar permite companiilor străine să obțină un pachet majoritar.

În prezent, acestea sunt limitate la o participație de 50% în societăți mixte și nu au voie să dețină fabrici integral.

Directorul executiv al Tesla, Elon Musk, s-a opus termenilor inegali din China și dorește să-și păstreze deplina proprietate asupra unei fabrici de producție despre care are discuții cu guvernul chinez pentru a construi acolo.

Viceprim-ministrul chinez Liu El a promis în cadrul Forumului Economic Mondial din ianuarie că, China va lansa în acest an deschideri de piață prospere și că va reduce tarifele de import auto într-un mod „ordonat”.

Grupurile de afaceri străine au salutat angajamentul lui Xi față de reforme, inclusiv promisiunile de a întări descurajarea legală a furtului de proprietate intelectuală, dar au declarat că discursul nu a oferit detalii.

„În cele din urmă, industria din S.U.A. va căuta punerea în aplicare a reformelor economice pe termen lung, dar acțiunile până în prezent au subminat foarte mult optimismul comunității de afaceri din S.U.A.”, a declarat Jacob Parker, vicepreședinte al operațiunilor chineze la Consiliul de Afaceri din China-SUA.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Adela BOTOȘ
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Întâlnire Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cot…