Acasă Extern China și Rusia rivalii SUA

China și Rusia rivalii SUA

În noua strategie de securitate națională prezentată de Președintele american Donald Trump, China și Rusia sunt marcate ca principale amenințări la adresa dominației economice a Statelor Unite.

Discursul său bazat pe platforma „America First”, a atacat „eșecurile” politicii externe anterioare.

Trump a criticat Pakistanul și Coreea de Nord și modul în care administrațiile anterioare au abordat alte puteri globale.

” Statele Unite se confruntă cu o nouă eră a concurenței”, a declarat președintele SUA, în clădirea Ronald Reagan din Washington.

Rusia și China sunt „puteri rivale”, a spus el, dar Statele Unite trebuie să încerce să construiască un „un parteneriat mare cu ele”.

Viziunea pragmatică a lui Trump

Ca exemplu al acestui nou spirit de cooperare, președintele Trump s-a referit la telefonul de mulțumire pe care l-a primit de la președintele rus Vladimir Putin pentru informații pe care CIA le-a oferit Kremlinului despre planul unui atac terorist.

În documentul privind noua Strategia națională de securitate, publicat înainte de discurs, există un limbaj mai aspru pentru Rusia și China.

În cele patru teme ale documentului nu se face nicio mențiune despre drepturile omului și schimbările climatice.

Cele patru teme protejează patria, promovează prosperitatea americană demonstrând pacea prin forță și avansează influența americană.

Documentul de 68 de pagini, la care oficialii Casei Albe au început să lucreze acum 11 luni, sugerează revenirea la promisiunile de campanie ale președintelui Trump.

Se precizează în mod explicit că „Statele Unite nu vor mai închide ochii la încălcări, înșelăciuni sau agresiuni economice”.

Referindu-se la victoria electorală în timpul discursului, el a spus că, în 2016, alegătorii au ales să facă” America din nou mare”.

Liderii americani anteriori au „rătăcit” și „au pierdut din vedere destinul Americii”, a spus președintele.

Strategiile naționale de securitate sunt, de obicei, enunțate fără emfază, dar președintele Trump a dorit să facă un eveniment din acest anunț, care se bazează pe prioritățile sale din campania electorală.

Astfel, documentul subliniază economia și comerțul echitabil ca aspecte de securitate, precum și politici exigente de imigrare și controale severe la frontieră.

Marcarea Rusiei și a Chinei ca fiind competitori globali reflectă îngrijorarea în cadrul administrației sale cu privire la aceste două „puteri revizioniste”. Însă, președintele Trump a trecut repede pentru a vorbi despre telefoanele sale recente cu președintele Vladimir Putin, cu care căută o relație mai strânsă. Dar textul documentului se referă la detalii destul de înțepătoare despre presupusa interferență a Rusiei în politica internă și despre practicile economice chineze care îi înfurie pe americani.

Aceasta a fost o parte din temă generală care a subliniat concurența mai mult decât cooperarea în relațiile internaționale.

Președintele Trump a semnalat mai degrabă un angajament față de lume decât o retragere izolaționistă.

El a numit retragerea Statelor Unite din Acordul climatic de la Paris și din Acordul de parteneriat trans-Pacific ca succese a le sale în funcția de președinte.

Președintele Trump a mai spus că țările bogate trebuie să recunoască „rambursarea” către SUA costurilor de apărare a acestora.

El a criticat Coreea de Nord pentru testele repetate cu rachete nucleare și Pakistanul pentru că nu a făcut suficient pentru a combate extremismul islamic.

Donald Trump a subliniat promisiunea din campania electorală de a construi un zid pe frontiera de sud, precum și reforma sistemului de vize pentru imigrație, despre care a spus că este” necesară pentru apărarea patriei”.

Noua politică a Administrației Trump subliniază securitatea economică, dar nu recunoaște schimbările climatice drept amenințare la adresa securității naționale.

Predecesorul său, Barack Obama, a declarat în 2015 că schimbările climatice reprezintă o „amenințare urgentă și tot mai mare pentru securitatea noastră națională”

 

5/5 - (9 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…