Acasă Extern Cinci lucruri  așteptate de la summitul UE din 28-29 iunie

Cinci lucruri  așteptate de la summitul UE din 28-29 iunie

Liderii Uniunii Europene se întâlnesc săptămâna aceasta pentru a aborda unele dintre cele mai dificile probleme cu care se confruntă Blocul comunitar, iar migrația se înscrie pe primul loc.

Supraviețuirea politică a cancelarului german Angela Merkel poate depinde de noul guvern al Italiei, ale cărui interese sunt în contradictoriu cu politica Germaniei privind imigrația.

Migrația

Partenerul de coaliție al cancelarului Merkel, Uniunea Socială Creștină din Bavaria (CSU), dorește ca migranții care încearcă să intre în Germania să fie trimiși înapoi în țările în care au intrat în UE. Angela Merkel se opune, cea ce ar putea conduce la căderea Guvernului său.

Italia, țara de intrare pentru majoritatea migranților care traversează Marea Mediterană, este furioasă. Conform cerințelor CSU, Italia va trebui să se ocupe nu numai de migranții care ajung ilegal în țară, dar va trebui să ia înapoi migranții expulzați din Germania.

Angela Merkel dorește o revizuire a normelor UE, care o fac responsabilă pentru migranții care ajung pe țărmurile Europei.

Draftul cu proiectul summitului arată că liderii UE nu vor revizui aceste reguli. Aceștia vor conveni asupra modalităților de prevenire a ajungerii migranților în statele membre UE, ajutând la consolidarea atât a gărzilor de coastă din țările  Africii de Nord, cât și a agenției Frontex a UE pentru protecția frontierelor.

De asemenea, vor sprijini ideea creării unor tabere de migranți în afara UE, unde migranții pot solicita azil în UE.

Comerțul

Liderii UE vor susține pașii de retorsiune a măsurilor  împotriva Statelor Unite pentru tarifele la oțel și aluminiu pe care le-a impus. Ei vor susține, de asemenea, un proces împotriva Statelor Unite în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului.

Într-un gest conciliator, UE este pregătită să reformeze OMC pentru a aborda mai bine practicile comerciale din China care îngrijorează Statele Unite.

Brexit

Summitul trebuia să reprezinte o piatră de hotar în discuțiile privind ieșirea din UE a Merii Britanii, în luna martie 2019, o înțelegere privind diferendele între părți este amânată până în octombrie.

Alarmați de lipsa de progres, liderii UE avertizează că cei implicați ar trebui să se pregătească „pentru orice e posibi” – ieșirea Marii Britanii din UE fără acord ar fi dezastru pentru afaceri.

Dezbaterea integrării zonei euro

Se așteaptă ca summitul să fie momentul deciziei pentru planurile ambițioase de revizuire a zonei euro, pentru a se putea depăși viitoarele crize financiare.

Liderii ar trebui să fie de acord ca Mecanismul european de stabilitate și Fondul de salvare al zonei euro trebuie să joace un rol mai important în viitor. Dar, detaliile nu vor fi decise până în decembrie.

O Uniune bancară a UE cu un sistem european de garantare a depozitelor este blocată până când băncile din zona euro își reduc în mod semnificativ rata creditelor neperformante.

Vor fi discutate chestiuni precum bugetul zonei euro, restructurarea mai ușoară a datoriilor suverane și limitele privind numărul de obligațiuni ale unei singure bănci pentru a evita riscul excesiv, dar fără termen limită.

Apărare

Sub presiunea Statelor Unite, liderii UE vor promite să intensifice cheltuielile pentru apărare. Angajamentul vine înaintea summitului NATO din luna  iulie, la Bruxelles.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…