Acasă Intern Guvernul modifică OUG 114:  6 măsuri care vor afecta bugetarii și 2 măsuri mult așteptate

Guvernul modifică OUG 114:  6 măsuri care vor afecta bugetarii și 2 măsuri mult așteptate

Guvernul își va angaja răspunderea în fața Parlamentului pe OUG 114. Proiectul de modificare cuprinde cel puțin 6 măsuri care vor afecta angajații la stat. Cei mai tare afectați vor fi profesorii, care nu vor mai primi creșterile salariale promise, vor fi anulate sau înghețate și o serie de măsuri care le sporeau veniturile bugetarilor. Cel puțin și 2 măsuri sunt așteptate de funcționarii tineri din ministere.

Cele 6 măsuri care vor afecta bugetarii:

  1. Anularea creșterii salariilor din sistemul educației.

OUG 114 prevedea ca de la 1 septembrie 2020, salariile din învățământ să crească anticipat la nivelurile stabilite în grila din Legea salarizării unitare ce urma să fie aplicată în 2022.

Această creștere este parte a unui acord încheiat între Guvern și Sindicate. Deci, înainte de a anula măsura, Guvernul ar fi trebuit să denunțe acordul cu sindicatele.

  1. Reducerea sporului de 15% pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă.

Până în prezent sporul se acorda bugetarilor și era cuprins între 5 și 15% din salariul de bază. Modificare prevede ca acest spor să fie calculat la nivelul de 25% din salariul minim brut pe economie.

Prin această măsură, Guvernul anulează impactul creșterii salariilor bugetarilor prevăzută pentru anul 2020 în Legea salarizării unitare (respectiv 1/4 din diferența care era între nivelul salariilor din 2018 și nivelul din grila care intră în vigoare în 2022).

  1. Înghețarea salariilor de demnitate publică

Se menține la nivelul din anul 2019. Aceste salarii creșteau odată cu salariul minim, urmând să ajungă la nivelul din 2022, pe baza calendarului propus de PSD pentru creșterea salariului minim.

  1. Vor fi înghețate și salariile raportate la salariile demnitarilor, în principal ale funcționarilor din administrația publică locală și personalul Parlamentului.
  2. Înghețarea indemnizației de hrană la nivelul anului 2019
  3. Înghețarea indemnizației de merit la nivelul anului 2019

Cele 2 măsuri mult așteptate:

  1. Interzicerea cumului pensiei cu salariul de la stat. Această măsură elimină pilăraia din sistem. Sunt multe posturi în sistemul bugetar ce pot fi ocupate de persoane tinere.
  2. Se interzice detașarea de la companiile private la stat. În ministere sunt multe posturi ocupate, fără concurs, prin detașare din companiile private.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…