Acasă Extern Confidenții lui Netanyahu arestați pentru corupție

Confidenții lui Netanyahu arestați pentru corupție

Poliția israeliană a dezvăluit marți că i-a arestat pe acționarul și directorul executiv al celei mai mari companii de telecomunicații din țară, precum și doi foști oficiali cu legături strânse cu primul ministru Benjamin Netanyahu, într-un caz de corupție.

Arestările din ancheta denumită „Cazul 4000” vine la doar câteva zile după ce poliția a recomandat Procurorului general punerea sub acuzare a premierului Netanyahu pentru corupție și fraudă în alte cazuri, numite „1000” și „2000”.

Shaul Elovitch, prieten al familiei Netanyahu, care controlează firma de telecomunicații Bezeq (BEZQ.TA), prin intermediul holdingului său Eurocom, a fost arestat împreună cu soția, fiul său și CEO Beteq, Stella Handler.

Fostul purtător de cuvânt al lui Netanyahu, Nir Hefetz și fostul director general al Ministerului Comunicațiilor, Shlomo Filber, ambii cunoscuți ca fiind confidenți apropiați ai primului ministru, au fost, de asemenea, arestați.

Toate arestările au avut loc duminică, însă identitățile suspecților au fost dezvăluite timp de două zile, conform procedurii penale israeliene.

Elovitch, soția și fiul acestora neagă acuzațiile, a spus purtătorul de cuvânt al Eurocom.

Avocatul lui Handler a declarat că acesta  cooperează pe deplin cu investigația, dar neagă acuzațiile.

Oficialii companiei Bezeq au refuzat să comenteze.

Avocatul lui Filber a refuzat să comenteze. Avocatul lui Hefetz nu putut fi contactat imediat.

Benjamin Netanyahu, aflat la al patrulea mandat, a negat acuzațiile în diversele investigații care îi amenință dominația în politica israeliană. El a respins orice sugestie de ilegalitate în relațiile sale cu Elovitch sau Bezeq (BEZQ.TA).

Autoritatea Israeliană a Valorilor Mobiliare (ISA) a început anul trecut să investigheze suspiciunile cu privire la  implicarea lui Elovitch în fuziunea din 2015 între Bezeq și unitatea TV prin satelit DA, pentru câștiguri financiare personale.

Poliția a adus noi probe în care compania Bezeq este suspectată că a primit beneficii în schimbul faptului că a oferit o acoperire mediatică favorabilă premierului Netanyahu pe Walla, un site de știri care este, de asemenea, controlat de Eurocom.

„Aceasta este o nouă anchetă în cazul Bezeq, ca rezultat al probelor evidențiate în investigația ISA”, au declarat într-un comunicat comun poliției și  ISA.

„În cursul anchetei, suspiciunile s-au referit la infracțiunile de integritate, infracțiuni de spălarea banilor și încălcarea legilor privind valorile mobiliare”.

Luni, Netanyahu – care a descris anchetele împotriva sa ca o „vânătoare de vrăjitoare” – a spus: „Nu a existat niciodată niciun act de rambursare sau ilegalitate în interacțiunea cu Elovitch”.

Rapoartele mass-media israeliene au declarat că Netanyahu este probabil să se confrunte cu un interogatoriu al poliției privind Bezeq a poliției.

O declarație emisă duminică de purtătorul personal de cuvânt a lui Netanyahu a spus că toate deciziile legate de Bezeq „au fost făcute conform recomandărilor comisiilor de experți și a oficialilor”.

ISA a declarat în noiembrie că dispune de suficiente dovezi pentru a susține acuzațiile penale împotriva oficialilor Bezeq, lăsând procurorilor din Tel Aviv să decidă asupra anchetei.

 

5/5 - (11 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…