Acasă Extern Coreea de Nord: SUA cere Chinei să se implice mai mult

Coreea de Nord: SUA cere Chinei să se implice mai mult

Statele Unite au cerut „tuturor națiunilor” să reducă legăturile diplomatice și comerciale cu Coreea de Nord după ultimul test al țării cu rachete balistice.

În cadrul Consiliului de Securitate al ONU, reprezentantul SUA, Nikki Haley, a declarat că președintele Trump i-a cerut omologului său chinez să întrerupă livrările de petrol către Phenian.

Ea a spus că SUA nu căutat conflicte, dar că regimul Coreei de Nord ar fi „distrus complet” dacă ar izbucni un război.

Avertizarea a venit după ce Pyongyang a testat, în urmă cu 3 zile, o nouă rachetă balistică.

Coreea de Nord a declarat că racheta lansată miercuri, a ajuns la o altitudine de aproximativ 4,475 km – de peste 10 ori înălțimea Stației Spațiale Internaționale – și a fost capabilă să reintre în atmosfera pământului.

Afirmația nu a fost dovedită, iar experții au pus la îndoială capacitatea țării de a stăpâni o astfel de tehnologie.

Cu toate acestea, liderul Coreei de Nord Kim Jong-un a numit lansarea „impecabilă” și o „descoperire”.

Testul,  unul din mai multe teste efectuate în acest an, a fost condamnat de comunitatea internațională, iar Consiliul de Securitate al ONU a convocat o întâlnire de urgență.

Nikki Haley a avertizat că „actele de agresiune continuă” au servit doar la continuarea destabilizării regiunii.

Ambasadorul rus la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat că Pyongyang ar trebui să-și înceteze testele nucleare, dar a cerut Washingtonului să anuleze exercițiile militare cu Coreea de Sud planificate pentru decembrie, deoarece ar „inflama o situație deja explozivă”.

China a sugerat de asemenea că nordul ar trebui să oprească testele în schimbul opririi exercițiilor militare americane în regiune – o propunere pe care Washingtonul a respins-o în trecut.

SUA a cerut Chinei să ”taie petrolul”

„Avem nevoie de China pentru a face mai mult”, a spus Haley. „Președintele Trump l-a convocat pe președintele chinez Xi Jinping și i-a spus că s-a ajuns la punctul în care China trebuie să taie petrolul pentru Coreea de Nord”, conform relatării BBC.

„Știm că principalul motor al producției sale nucleare este petrolul”, a spus ea. „Principalul furnizor al acestui ulei este China”, conform aceleiași surse.

China este cel mai mare aliat al Coreei de Nord, precum și cel mai important partener comercial, iar Phenian este considerat dependent de China pentru o mare parte din resursele sale de petrol.

Miercuri, Casa Albă a declarat că Președintele Trump a vorbit telefonic cu Xi Jinping, îndemnându-l să „folosească toate pârghiile disponibile pentru a convinge Coreea de Nord să-și înceteze provocările și să se întoarcă pe calea denuclearizării”.

 

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…