Acasă Extern De ce NETANYAHU nu vrea, acum, alegeri anticipate

De ce NETANYAHU nu vrea, acum, alegeri anticipate

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus în repetate rânduri că ”suntem într-o situație de securitate delicată”, și nu se înșeală.

Ce ar fi rău dacă ar exista alegeri acum?

Surse israeliene care cunosc bine problema spun că forțele de securitate încearcă să mențină frontiera cu Gaza cât se poate de liniștită, pentru că sunt mult mai preocupate de amenințările în creștere din nordul Israelului. Este deosebit de îngrijorător pentru Israel existența unui depozit de rachete iranian, aflat sub stadionul din Beirut, pe care premierul Netanyahu l-a menționat în discursul său adresat ONU la începutul acestui an.

Aceasta nu reprezintă o nouă amenințare, în urmă cu câteva săptămâni au existat relatări în cotidianul Israel Hayom (pro-Netanyahu) că primul ministru a examinat deja care va fi cea mai bună dată electorală pentru partidul său.

Principalul motiv pentru care premierul Netanyahu dorește evitare alegerilor anticipate este din cauza securității, dar nu la modul în care a prezentat acest lucru.

Săptămâna trecută, sondajele prezentate pe mai multe canale de televiziune au arătat că israelieni nu sunt mulțumiți de modul în care Cabinetul Netanyahu gestionează conflictul din Gaza.

Un sondaj de opinie prezentat pe Canalul 2 a arătat că doar 17% erau mulțumiți de gestionarea escaladării conflictului de către Netanyahu, în timp ce 74% erau nemulțumiți.

Un sondaj KAN News a arătat că doar 19% au crezut că Netanyahu a făcut ce trebuia, în timp ce 65% au crezut că a făcut rău. Același sondaj a constatat că 64% dintre israelieni consideră că Israelul ar fi trebuit să extindă atacurile asupra Gazei, iar 49% au crezut că Hamas a câștigat runda acelor lupte, în timp ce doar 14% au răspuns Israelul a câștigat runda. Rezultatele acestor sondaje nu sunt satisfăcătoare pentru premierul Netanyahu.

Strategia politică adoptată de premierul Netanyahu în ultimele alegeri a dat rezultate. Opinia publică nu era de parte lui Netanyahu la sfârșitul operațiunilor din august 2014. Dar, Netanyahu a așteptat până în noiembrie, când a lansat alegeri anticipate. Apoi, pe măsură ce alegerile s-au apropiat, a reușit să spună că în Gaza a fost liniștită timp de șase luni, datorită lui.

„Oamenii au memoria scurtă”, iar premierul Netanyahu se bazează pe asta și de de data aceasta, pentru a putea obține din nou reputația de „Domnul” Securitate”.

Există și alte motive pentru care premierul Netanyahu urmărește întârzierea alegerilor anticipate, deși sondajele, în cea mai mare parte, îi sunt nefavorabile.

Primul ministru a fost nemulțumit de faptul că Liberman a preluat controlul asupra situației din coaliția de guvernare prin demisia sa surprinzătoare de la Ministerul Apărării, iar Netanyahu pare genul de șef în orice moment.

Data alegerilor

Analizând datele posibile pentru alegerile anticipate, Netanyahu a  realizat că cel mai favorabil pentru el ar fi ca  acestea să aibă loc după Ziua Independenței. Adică, după discursurile pe care le va susține cu ocazia Zilei Independenței și după Eurovision – care va avea loc în Israel.  De asemenea, discursul lui Netanyahu adresat AIPAC și ovațiile în picioare ar fi materiale bune pentru campania sa, alături de noul președinte brazilian Jair Bolsonaro care își va ține promisiunea de mutare a ambasadei țării sale la Ierusalim.

Lansarea alegerilor anticipate în luna noiembrie și organizarea acestora în luna mai anul viitor, oferă o perioadă de campanie electorală de două ori mai mare decât în mod obișnuit, făcându-le mai imprevizibile. Precedentul arată că în Israel, liderii aflați la putere pierd alegerile cu durată mare de campanie electorală.

Dacă actuala coaliție de guvernare va rămâne unită pentru încă șase săptămâni până la două luni, Netanyahu poate câștiga alegerile din luna mai. Perioada minimă de campanie electorală este de 90 de zile și atunci ar fi ușor să convingă oamenii să nu organizeze alegeri în perioada de vacanță a Paștelui, Zilei de Memorie a Holocaustului și Ziua Independenței.

Comportamentul politic al premierului Netanyahu din ultimele cinci zile arată că este stăpân pe situație, iar strategia lui privind alegerile anticipate poate fi câștigătoare.

Acuzațiile de iresponsabilitate pe care le-a adresat Netanyahu partenerilor săi de coaliție au arătat că el este o persoană responsabilă, preocupată de securitatea Israelului atunci când alți politicieni nu o fac.

Principalul rival politic a lui Netanyahu, Naftali Bennet, ministrul Educației, ar fi putut să se consulte  cu câștigătorul premiului Nobel Robert Aumann, luni, înainte de a lua deciziile sale politice.

Premierul Netanyahu a arătat, încă o dată, că expert în teoria jocurilor.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…