Acasă Extern EVENIMENT: Talibanii se îmbrățișează cu militarii afgani

EVENIMENT: Talibanii se îmbrățișează cu militarii afgani

Scene care ar fi părut imposibile acum câteva zile: membri grupării talibane din Afganistan  se îmbrățișează cu forțelor afgane de securitate pe fondul unei încetări a focului de trei zile, pentru a celebra Eid, o sărbătoare musulmană care încheie perioada de post Ramadan.

Întâlniri similare au loc în toată țara, fiind documentate de mass-media locală.

Talibanii s-au întalnit și cu ministrul afgan de Interne Wais Barmak în capitala Kabul.

Cu toate acestea, au existat relatări media privind decesul unor civil în urma unei explozii la o adunare a oficialilor talibani și a securității afgane în orașul Nangahar din estul Afganistanului.

Președintele Afganistanului, Ashraf Ghani, dorește încetarea focului pentru o durată mai mare și a cerut negocieri cu talibanii.

La începutul acestei luni, talibanii au negat că se află în discuții secrete cu guvernul afgan, conform BBC.

Scene extraordinare

Pentru mulți afgani, acestea sunt scene extraordinare. Cele două părți s-au luptat una cu cealaltă, cu doar câteva zile în urmă. Întâlnirile dintre cele două părți aflate în conflict, fără precedent, au generat speranțe de pace permanentă în țara măcinată de război.

Locuitori din Kabul alături de militanți talibani, 16 iunie, 2018.

Statul vecin, Pakistan, este considerat un element esențial în demararea procesului de pace, deoarece se crede că mulți lideri talibani afgani trăiesc pe teritoriul acestuia.

Cu toate acestea, Islamabadul acuză Kabulul că a găzduit insurgenți islamiști care au efectuat, în trecut, mai multe atacuri violente în Pakistan.

Dar, uciderea în Afganistan a unuia dintre cei mai căutați militanți de către Pakistan, Mullah Fazlullah,  ar putea conduce la abordări privind securitatea între Islamabad și Kabul.

Ce sa întâmplat?

Tolo News a postat video imagini cu un militant care îmbrățișează un soldat afgan în Kunduz, în nordul țării.

Channel One a postat, între timp, fotografii ale militanților și soldaților din Ghazni, la sud de Kabul. În Kabul au intrat zeci de luptători talibani neînarmați pentru a sărbători încetarea focului, un eveniment fără precedent.

Un membru al talibanilor a fost fotografiat ținând un steag afgan pe un pod din oraș, în timp ce era înconjurat de localnici.

Talibanii au fost, de asemenea, fotografiați cu ministrul afgan de Intene, Wais Barmak.

Cum a avut loc încetarea focului?

La începutul acestei luni, talibanii au anunțat încetarea focului și a ostilităților pentru de trei zile, la câteva zile după ce guvernul afgan a ordonat încetare unilaterală a focului, care a durat până miercuri.

Este prima încetare a focului din partea grupării talibane, de la înlăturarea de la putere a guvernului taliban., în anul 2001, de către forțele militare conduse de SUA.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că forțele americane și partenerii de coaliție vor „onora încetarea focului”.

Oficialii afgani au declarat că nu au existat atacuri de la anunțarea încetării focului.

În februarie, președintele Ghani a oferit negocieri de pace „fără condiții prealabile” și recunoașterea talibanilor ca un grup politic legitim dacă respectă statul de drept.

Cum au reacționat afganii obișnuiți?

Civilii și-au exprimat surpriza și încântarea.

„Nu puteam să cred ochilor. Am văzut talibanii și polițiștii care se aflau alături și se îmbrățișau”, a declarat un civil din Kunduz, Mohammad Amir, pentru Reuters.

„Este cea mai pașnică zi de Eid, pentru prima dată ne-am simțit în siguranță, greu de descris bucuria”, a declarat Qais Liwal, student la Zabul, oraș din sudul Afganistanului.

Mulțimi de oameni au fluierat și au strigat în timp ce au salutau luptătorii talibani în diferite orașe, a relatat Reuters.

În orașul Jalalabad, din estul Afganistanului, oamenii au oferit fructe și dulciuri militanților talibani.

Poziția Pakistanului

În Pakistan, premierul interimar Nasir-ul Mulk a declarat că uciderea liderului talibanilor pakistanezi, Maullah Fazlullah, în urma unei lovituri lansate de SUA, a fost o evoluție semnificativă în lupta împotriva terorismului.

Președintele afgan Ghani a contactat telefonic Islamabadul pentru a confirma uciderea acestuia.

Apelul telefonic este văzut ca o încercare de a câștiga încrederea Pakistanului și de a intensifica cooperarea în lupta împotriva militanților din Afganistan, mulți dintre ei conducând diverse grupări în Pakistan.

Fazlullah a fost legat de o serie de atacuri teroriste în Pakistan, inclusiv un masacru la o școală din Peshawar în 2014, ucigând peste 150 de persoane.

De asemenea, Fazlullaf este responsabil de uciderea unei eleve, Malala Yousafzai, în vârstă de 15 ani, care a fost împușcată în cap într-un autobuz școlar.

Talibanii pakistanezi au spus atunci că au împușcat-o pentru că era „pro-occident” și „promova cultura occidentală în zonele Pashtun”.

 

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…