Acasă Extern Talibanii fac apel la dialog cu SUA pentru a pune capăt războiului

Talibanii fac apel la dialog cu SUA pentru a pune capăt războiului

Talibanii au cerut luni Statelor Unite să înceapă discuțiile pentru a pune capăt celor aproape 17 ani de război în Afganistan, adăugând o serie de semnale care sugerează o dorință mai mare de a explora opțiunile de dialog, a relatat Reuters.

Sâmbătă, înainte de începerea unei întâlniri a liderilor regionali la Kabul pentru a discuta despre modalitățile de a pune capăt războiului, mișcarea talibană a declarat că dorește o rezoluție pașnică.

„Biroul Politic al Emiratelor Islamice din Afganistan cheamă oficialii americani să discute direct cu Biroul Politic al Emiratelor Islamice privind soluționarea pașnică a problemei afgane”, a spus organizația talibană.

„Aceasta ar ajuta la găsirea unei soluții dacă SUA va accepta cerințele legitime ale poporului afgan și va transmite propriile preocupări și cereri de discuții către emiratul islamic printr-un canal pașnic”, a spus organizația talibană.

Comunicatul  talibanilor a făcut referire la declarația  Secretarului adjunct al Biroului Departamentului de Stat al SUA pentru Afaceri în Asia Centrală și de Sud a Statelor Unite , Alice Wells care a spus că „ușa este deschisă” pentru discuțiile cu talibanii.

În urmă cu două săptămâni, talibanii au dat un comunicat spunând că preferă să „soluționeze problema afgană printr-un dialog pașnic”.

Anul trecut, Statele Unite și-au intensificat asistența militară în Afganistan, în special printr-o creștere accentuată a loviturilor aeriene, cu scopul de a pune în impas insurgenții și de a-I determina să vină la masa negocierilor.

Deșii militarii americani declară că strategia a dat roade, talibanii controlează o mare parte a țării. Aceștia au revendicat  două atacuri majore în Kabul, care au ucis sau au rănit sute de civili și au distrus încrederea publică în guvernul susținut de Occident al președintelui Ashraf Ghani.

Oficialii SUA spun că singura opțiune pentru încetarea războiului este o înțelegere negociată între talibani și guvernul afgan.

Într-un interviu dat în această săptămână la Vocea Americii, Alice Wells a declarat că următoarea întâlnire pentu așa-numitul „proces de la Kabul”, care începe miercuri, ar avea ca scop să clarifice faptul că există potențialul de dialog cu talibanii.

„Conferința va continua să depună eforturi regionale pentru a pune în aplicare cel mai important mesaj pentru talibani – că ușa este deschisă, că există o cale către pace și stabilitate”, a spus ea.

În timp ce toate părțile spun că doresc o soluție pașnică și au existat contacte în spatele scenei, singurele discuții importante de pace au avut loc în 2015, dar au fost întrerupte aproape imediat după ce au început.

Talibanii, luptând pentru a instaura fundamentalismul Islamic în Afganistan, ei au fost înlăturați de la putere prin campanie militară condusă de SUA în 2001.

 

5/5 - (12 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…