Acasă Extern Talibanii au ocupat orașul Farah

Talibanii au ocupat orașul Farah

Talibanii au ocupat centrul raional Farah, din provincia de vest a Afganistanului, care se învecinează cu Iranul, a relatat luni Reuters, citând surse.

Naser Mehri, purtătorul de cuvânt al guvernatorului provinciei, a declarat că un grup mare de luptători au capturat centrul raionului Anar Dara duminică seara după ore de luptă cu forțele de poliție și forțele speciale.

Talibanii au publicat imagini care păreau să arate luptători în oraș, unde luni au avut loc lupte. Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Qari Yousuf Ahmadi, a declarat că 15 polițiști au fost uciși și mai multe vehicule militare confiscate, împreună cu o cantitate mare de muniție.

Anunțul a venit la câteva zile după ce oficialii locali au declarat că talibanii au provocat pierderi grele forțelor speciale afgane într-un alt cartier din Farah, o regiune săracă și izolată unde guvernul a încercat mult timp să impună controlul.

Presiunea asupra orașului Farah a crescut, în timp luptelor date de SUA și operațiunile armatei afgane în provincia învecinată Helmand provocând pierderi mari luptătorilor talibani. Helmand este principala regiune a opiului din Afganistan și centrul insurgenței talibane.

Evoluția războiului s-a schimbat, deoarece președintele american Donald Trump a anunțat anul trecut o strategie militară nouă, mai puternică, cu mai multe atacuri aeriene și un sprijin mai mare pentru forțele afgane.

Luptele din Farah subliniază forța continuă a grupării talibane, care controlează sau contestă aproape jumătate din țară și a respins până acum măsurile de pace propuse de președintele afgan Ashraf Ghani.

În ianuarie, guvernatorul provincial Farah a demisionat, dând vina pe interferențe politice și corupție. Locuitorii din orașul Farah s-au plâns cu privire la securitatea provinciei, unde unele unități de poliție colaborează luptătorii talibani, vânzându-le arme și muniții.

Deși nu au reușit până în prezent să ocupe niciun oraș important din provincie, insurgenții au recurs de mai multe ori la centrele raionale, chiar dacă au fost adesea învinși după sosirea întăririlor din partea guvernului.

Cele mai recente estimări ale armatei americane, din luna decembrie, arată că guvernul afgan controlează sau  influențează peste 56% din raioane, iar talibanii controlează sau contestă restul.

 

5/5 - (10 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…