Acasă Extern Armata turcă a ocupat orașul kurd Afrin

Armata turcă a ocupat orașul kurd Afrin

Armata turcă și grupul opoziției armatei libere siriene au preluat controlul asupra orașului kurd Afrin, aflat în nordul Siriei.

„Astăzi, la ora 8:30 am [06:30 GMT], unitățile FSA sprijinite de forțele armate turcei au intrat în Afrin, și au preluat controlul asupra orașului, majoritatea teroriștilor au fugit”, a declarat președintele turc Erdogan în orașul turc Canakkale, citat de radiodifuzorul NTV.

El a adăugat că Ankara va depune toate eforturile pentru a repara infrastructura din regiune.

O ofensivă finală asupra Afrin, care a fost sub controlul miliției kurde, a fost lansată duminică dimineață, a informat agenția Anadolu.

Secretarul de presă al lui Erdogan, Ibrahim Kalin, a afirmat mai devreme că Turcia nu va lua controlul asupra orașului Afrin de la Damasc.

După declarația lui Erdogan, centrul media Afrin a spus că forțele care au sprijinit Turcia au distrus statuia din centrul orașului „încălcând istoria și cultura kurdă”.

Pe 20 ianuarie, Ankara, împreună cu forțele armate libere ale Siriei, a lansat operațiunea Olive Branch din Afrin, pentru a „curăța” granița siriană a Turciei de amenințările teroriste.

Operațiunea armatei turce în Afrin a fost puternic condamnată de Damasc, numind mișcarea Turciei „o încălcare a suveranității țării”. Ca răspuns, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a spus că menținerea integrității teritoriale a Siriei este obiectivul comun al Ankarei și Damascului și că trupele turcești nu vor ataca forțele guvernamentale din Siria.

Rusia a cerut părților să respecte integritatea Siriei.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…