Acasă Extern Armata siriană a ocupat o poziție strategică aproape de granița cu Israelul

Armata siriană a ocupat o poziție strategică aproape de granița cu Israelul

Armata siriană și aliații săi au preluat controlul unui deal strategic cu vedere la Înălțimile Golan ocupate de Israel, în cadrul unei ofensive asupra rebelilor rămași în sud-vestul Siriei, a relatat luni televiziunea de stat siriană și rebelii.

Televiziunea a relatat că armata a preluat controlul asupra dealului al-Haara în a doua zi a ofensivei, pentru a prelua controlul asupra provinciei Quneitra din sud-vestul Siriei, situată la granița cu Israleul, aflată în mâinile rebelilor.

Vârful colineivârf o importantă bază radar antiaeriană care a făcut parte din armata siriană împotriva Israelului, fiind cel mai înalt punct din provincia Deraa, și a căzut în mâinile rebelilor în octombrie 2014.

Acesta a fost puternic bombardat lansat de raidurile armatei siriene și a forțelor rusești în ultimele două zile, apropiindu-se de granița israeliană după ce au preluat controlul asupra majorității provinciei Deraa.

O sursă a armatei siriene citată de mass-media de stat a declarat că armata a câștigat teritorii în provincia Quneitra, unde a capturat orașul Mashara, la aproximativ 11 km de granița Golan.

Rebelii au declarat că avioanele rusești și siriene au bombardat intens un șir de localități rebele în Quneitra pentru a le forța să se predea, în cadrul unei strategii care oferă rebelilor posibilitatea de a alege fie să evacueze zonele deținute de opoziție, fie să fie recrutați în miliții conduse de stat.

Armata a spus că orașele rebele deținute de Qusaiba, Sweisa și Ain Teineh au ridicat steagul național, însă sursele rebele au declarat că aceste orașe sunt bombardate pentru a se supune.

Violența are loc la câțiva kilometri distanță de linia care marchează zona a observatorilor ONU, o zonă demilitarizată, monitorizată de forțele ONU din 1974, în urma războiului arabo-israelian.

Israelul a amenințat cu un „răspuns aspru” la orice încercare a forțelor siriene de a se deplasa în acea zonă. Israelul nu vrea ca dușmanii săi Iranul și Hezbollah, ambii aliați ai președintelui sirian Bashar al Assad, care sunt bine înrădăcinați în această zonă, să-și transfere forțele armate în apropierea frontierei.

Președintele american Donald Trump a declarat, luni, la o conferință de presă cu președintele rus, Vladimir Putin, la Helsinki că au convenit să colaboreze pentru a asigura securitatea Israelului. Președintele Putin a citat necesitatea restabilirii situației de-a lungul granițelor Golan așa cum a fost  înainte de izbucnirea crizei din Siria în 2011.

Înaintea summitului Trump-Putin, premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a întâlnit duminică cu Vladimir Putin la Moscova.

Un ofițer israelian de rang înalt a declarat pentru reuters că Netanyahu a spus la Moscova că Israelul nu va căuta să-i răstoarne aliatul, Assad, dar Kremlinul va trebui să încurajeze forțele iraniene să renunțe la Siria.

Ofensiva armată își propune să-și completeze controlul asupra zonei strategice cunoscută sub numele de „Triunghiul morții”, care conectează sudul provinciei Damasc cu provinciile Deraa și Quneitra.

Zona este un bastion al milițiilor sprijinite de Iran, inclusiv de Hezbollah, potrivit surselor de informații occidentale.

Israelul a semnalat că nu va împiedica ofensiva armatei siriene în Quenitra, atâta timp cât se va îndepărta de zona demilitarizată, chiar dacă a lovit posturile armatei siriene în apropierea frontierei și în altă parte în Siria, unde suspectează că sunt plasate forțe sprijinite de Iran.

Duminică, Siria a acuzat Tel Avivul de atacul asupra bazei aeriene Nairab din Aleppo, unde o sursă de informații occidentală a declarat că armata iraniană era prezență. Au existat rapoarte că mai mulți ofițeri, inclusiv iranieni, au fost uciși, a spus sursa fără a elabora.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…