Acasă Extern UE și China îndeamnă talibanii la un acord de pace

UE și China îndeamnă talibanii la un acord de pace

China și Uniunea Europeană consideră că talibanii ar trebui să profite de oferta președintelui afgan, Ashraf Ghani, de a recunoaște mișcarea ca grup politic legitim, a declarat miercuri reprezentantul special al UE în Afganistan.

Ghani a propus o încetare a focului și o eliberare a prizonierilor într-o serie de opțiuni, inclusiv noi alegeri care implică militanții și o revizuire constituțională a unui pact cu talibanii pentru a pune capăt unui conflict care, anul trecut, a ucis sau a rănit mai mult de 10.000 de civili afgani .

Talibanii nu au dat încă niciun răspuns oficial ofertei, dar secretarul american al apărării, Jim Mattis, a declarat marți, în timpul unei vizite inopinate la Kabul, că Statele Unite văd semne de interes pentru discuțiile de la elemente ale insurgenței.

„China și UE consideră că aceasta este o ofertă semnificativă. Este o ofertă care prezintă o oportunitate și o fereastră care ar trebui să fie admisă de toate părțile dincolo de liniile de conflict „, a declarat ambasadorul UE, Roland Kobia, după întâlnirea cu omologul său chinez, Deng Xijun, de la Beijing.

” UE speră că talibanii vor răspunde la această ofertă pentru a începe discuțiile”, a spus Kobia.

„În aceste tipuri de scenarii ferestrele se deschid foarte repede, dar se pot închide foarte repede”, a spus el.

China a avut mai multe contacte cu talibanii, dar Konia nu a dat detalii.

Luptătorii talibani continuă să controleze părți mari ale țării și oricât teritoriu ar câștiga pe câmpul de luptă forțele afgane susținute de SUA nu pot promite să depășească diviziunile politice ale corupției afgane adânc înrădăcinate în societate.

Diplomații si oficialii occidentali de la Kabul susțin că sunt în desfășurare contacte cu intermediarii grupării talibane în scopul de a conveni asupra regulilor de baza și a domeniilor potențiale de discuții.

Cu toate acestea, insurgenții, care au ocupat săptămâna aceasta un centru raional din vestul Afganistanului, nu au oferit niciun semn public de acceptare a ofertei lui Ghani, dar au emis mai multe declarații sugerând că intenționează să continue lupta.

China a colaborat cu Pakistanul și Statele Unite pentru a organiza negocieri de pace pentru a pune capăt conflictului care a izbucnit din momentul în urma atentatelor teroriste din SUA , în 2001.

China a fost mult timp îngrijorată de faptul că instabilitatea din Afganistan s-ar putea transforma într-o regiune ultraperiferică din Xinjiang, locuită de oamenii etnia musulmană uighur.

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…